Öz – yönetimli öğrenme ve duygusal zekâ arasındaki ilişkinin incelenmesi
An investigation of the relationship between self-directed learning (SDL) and emotional intelligence (Eİ)
- Tez No: 471005
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz-yönetimli Öğrenme, Duygusal Zekâ, Üniversite Öğrencileri, Self-Directed Learning, Emotional Intelligence, Undergraduates
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmada öz-yönetimli öğrenme ve duygusal zekâ arasındaki ilişki ve bu iki yapı açısından cinsiyet ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre farklılıklar olup olmadığının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu Sakarya İlindeki Sakarya Üniversitesi öğrencileri olup yaşları 18 ile 25 arasında değişen 113 erkek, 190 kız öğrenci olmak üzere toplam 303 eğitim fakültesi öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmada öz-yönetimli öğrenme ve duygusal Zekâ arasında anlamlı bir ilişki bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılmaya çalışılmış ve her iki kavramında alt boyutları çeşitli değişkenlerle birlikle analiz edilmiştir. Bu ilişkilerin incelenmesinde pearson momentler çarpımı korelasyonu, kısmi korelasyon yöntemleri kullanılmıştır. Öz-yönetimli öğrenme ve duygusal zekâ alt boyutları ile cinsiyet, sınıf düzeyi değişkenlerine göre oluşan gruplar arasındaki farklılıklar ise cinsiyet değişkenine göre t testi kullanılarak analiz edilirken, sınıf düzeyi değişkeni analizi tek yönlü varyans analizi ANOVA kullanılarak yapılmıştır. ANOVA sonucunda anlamlı farklılıkların hangi gruplar arasındaki farklardan kaynaklandığını bulmak için tukey çoklu karşılaştırma testi kullanılmıştır. Bunların dışında değişkenleri betimleyen ortalama, standart sapma, yüzdelik dilim gibi değerler hesaplanmıştır. Katılımcıların öz-yönetimli öğrenme düzeylerini ölçmek amacıyla Jung, Lim, Jung, Kim &Yoon (2012) tarafından geliştirilen, Çelik ve Arslan (2016 ) tarafından Türkçe'ye uyarlanan 28 maddelik Öz-yönetimli Öğrenme Ölçeği ( ÖYÖÖ) kullanılmıştır. Ayrıca araştırmaya katılanların duygusal zekâ düzeylerini ölçmek maksadıyla Hyuneung Lee ve Yungjung Kwak tarafından 2011 yılında geliştirilen, Kayıhan ve Arslan tarafından 2016 yılında Türkçe'ye uyarlanan 20 maddelik Duygusal Zekâ Ölçeği (DZÖ) kullanılmıştır. Ayrıca araştırmanın cinsiyet, sınıf düzeyi ve alt boyutlar gibi değişkenler bakımından bulguları analiz edildiğinde duygusal zekâ düzeyleri bakımından erkek-kız öğrenciler arasında ve sınıf düzeyleri bakımından öğrencilerin duygusal zekâ puan ortalamasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. Ayrıca Duygusal Zekâ Ölçeği'nin alt boyutları cinsiyet değişkeni bakımından değerlendirildiğinde üniversite öğrencilerinin DZ düzeyleri ile cinsiyet farklılıkları arasında anlamı fark bulunamamıştır. Buna ek olarak öğrencilerin sınıf düzeyleri ile ölçeğin alt boyutları arasında anlamlı farklılık olup olmadığı incelendiğinde ortaya çıkan alt boyutlardan“duygusal kolaylık”bakımından anlamlı farklılık ortaya çıkmasına rağmen diğer alt boyutlarda anlamlı bir farklılığa ulaşılamamıştır. Öz-yönetimli Öğrenme Ölçeği cinsiyet, sınıf düzeyi ve alt boyutlar gibi değişkenler üzerinden değerlendirildiğinde öğrencilerin öz-yönetimli öğrenme düzeyleri açısından araştırmaya katılan yetişkin bireylerin cinsiyetleri ve sınıf düzeyleri bakımından anlamlı bir farklılık olmadığı anlaşılmaktadır. Buna ek olarak ölçeğin ortaya çıkan sekiz alt boyutları sınıf düzeyi bakımından analiz edildiğinde öğrencilerin sınıf düzeyleri ve öz-yönetimli öğrenme seviyeleri açısından anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır ve bu nedenle ortaya çıkan sonuç bulgular kısmına dâhil edilmemiştir. Bununla birlikte Öz-Yönetimli Öğrenme Ölçeği'nin alt boyutları ve öğrencilerin cinsiyet farklılıkları arasında anlamlı bir fark olup olmadığı incelendiğinde alt boyutlardan ikincisi ve dördüncüsünde anlamlı farklılık ortaya çıkmış olup diğer alt boyutlarda anlamlı farklılık bulunamamıştır. Bulgular kısmında anlamlı farklılıklar belirtilmiş olup anlamlı farklılıklar elde edilmeyen analizler bulgular kısmına dâhil edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the relationship between self-directed learning and Emotional Intelligence and to explore whether there are differences on the levels of two frameworks in terms of gender and class level.Partcipants include 303 Sakarya university students and theirage range 18 to 25 from Sakarya, Turkey. In this inquiry not only the relationships between the variables of self-directed learning and Emotional Intelligence but also the sub-dimensions of two constructs were investigated. Pearson product moment correlation, partial correlation methods were used in order to examine these relationships. The differences on the levels of self-Directed learning and emotional Intelligence in terms of gender and class level variables were analyzed with the statistical procedures of independent samples t-test (for variables having two groups) and One-Way Analysis of Variance (ANOVA; for variables having more than two groups). Tukey's Multiple Comparison Test was applied so as to calculate which pair of groups had statistically significant differences after the results of ANOVA. Futhermore, descriptive statistics such as mean, standard deviation and percentile values were figured out. Self –Directed Learning Scale (28 items) which was developed byJung, Lim, Jung, Kim &Yoon (2012), was adapted to Turkish by Çelik and Arslan (2016) was conducted to measure adults' self-directed learning. Emotional Intelligence Scale (20 items) which was developed by Hyuneung Lee ve Yungjung Kwak(2011) was adapted to Turkish by Kayıhan and Arslan (2015) was carried out to measure emotional intelligence. According to results of the study there was meaningful relationship between Self-Directed Learning (SDL) and Emotional Intelligence. On the other hand, there was a low inappreaciable relation along with no statistical significance, between the additional variables (gender and class) in SDL and EI. Beside these findings while there were no statistical significance in three dimensions of the Emotional Intelligence Scale in term of gender differences while there was a meaningful difference in one of the sub-dimensions of the EI scale which is named“Emotional Facilitation”in terms of learners' class level. On the other side, there were meaningful differences in two dimesinons (F4 and F2) of the SDL scale out of eight dimensions in terms gender differences while there were no significant variation in learners' Self-Directed learning levels in terms of gender and class level. Results of the study were discussed in a detailed way in discussion part of the research.