Yeni ürün geliştirme sürecinde müşteri ilişkileri yönetimi uygulamalarının marka bağlılığına etkileri üzerine Konya otomotiv yan sanayinde bir araştırma
A research on the effects of the customer relationship management applications in new product development process on brand loyalty in Konya automotive supply industry
- Tez No: 471149
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ZERENLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yeni ürün geliştirme süreci, müşteri ilişkileri yönetimi, marka bağlılığı, otomotiv yan sanayi sektörü, New product development process, customer relationship management, brand loyalty, automotive supply industry
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Günümüzde yaşanan ekonomik, sosyal ve teknolojik gelişmeler ve pazarların giderek küreselleşmesi ile birlikte artık müşteriler daha bilgili olmakta ve işletmeler de eskisine göre çok daha yoğun bir rekabet ortamı ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Böylesine zorlu bir ortamda, sürekli değişen ve gelişen koşullar altında uzun süre varlığını korumak ve sürdürmek isteyen işletmeler, müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilecek yeni ürünler geliştirmek ve aynı zamanda da markalarına bağlılık yaratarak, müşterilerini sadık hale getirmek durumundadırlar. Bu açıdan bakıldığında çalışmanın çıkış noktasını; yeni ürün geliştirme sürecinde, müşteri ilişkileri yönetimi uygulamalarının marka bağlılığı oluşturma konusunda nasıl ve ne şekilde bir etki yarattığının incelenmesi oluşturmaktadır. Bu amaçla çalışmada kapsamlı bir şekilde öncelikle yeni ürün geliştirme sürecinden bahsedilmiş ardından müşteri ilişkileri yönetimi uygulamaları ve marka bağlılığına değinilmiştir. Çalışmanın son kısmında ise öncelikle Türk ve Konya Otomotiv Yan Sanayi hakkında genel bilgiler sunulmuş ve yukarıda belirtilen amaç doğrultusunda Konya Otomotiv Yan Sanayi Sektöründe gerçekleştirilen anket çalışmasına yer verilmiş, sonuçlara ilişkin önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In conjunction with the economic, social and technological developments today and the globalization of the markets gradually, now, customers have become more conscious and enterprises have faced with much more fierce competition environment compared to the past. The enterprises which are demanding to protect and continue their existence under the everchanging and developing conditions in such a challenging environment, has to create new products to meet customers' needs and expectations, and must ensure customers' loyalty by creating a commitment to their brand. In this regard, the starting point of this research constitutes how and in what way the customer relationship management applications have an impact on creating a brand loyalty in new product development process. For this purpose, first the new product development process has been refered and after, the applications of customer relationship management, and brand loyalty have been mentioned in this work. In the last part of the work, general information on Turkish and Konya Automotive Supply Industry has primarily been given, and in accordance with above-stated purpose, the survey study which is made about Konya Automotive Supply Industry, and suggestions have been made related to the results.