İç girişimciliğin etkinliğinde liderliğin rolü ve önemi araştırması: İnşaat sektörü örneği
The importance and role of the leadership in the effectiveness of internal entrepreneurship research: Construction sector example
- Tez No: 471153
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Girişimcilik, Liderlik, İş Girişimcilik Etkinliğinde Liderlik Boyutu, Intrapreneurship, Leadership, the Dimension Leadership in effectiveness of Internal Entrepreneurship survey
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
İç girişimciliğin etkinliğinde liderliğin rolü ve önemine ilişkin hazırlanan bu çalışma iki temel boyutu içermektedir. Teorik yapıda, ilk önce“Girişimcilik ve iç girişimcilik kavramı, kapsamı ve temel boyutları”açıklanmıştır. Sonra“Liderlik ve kurumsal amaçlar”tanımlanmıştır. Kurumsal amaçlar hem işletmenin planlarına yol gösteren birer unsur hem de o işletmenin strateji ve hedeflerine ulaşmasını sağlayan birer araçtır. Diğer bir girişimcilik çeşidi olarak iç-girişimcilik; mevcut bir örgütsel ağ içinde veya bir kurulu işletme içerisinde bireylerin, diğer insanlarla ilişkilerini geliştirerek, iletişim kurarak ve bunları kendi yetenek ve değerleriyle gerçekleşen, bir başka girişimciliğin içinde büyüyen bir girişimciliktir. Teorik boyutun son kısmı“İç girişimciliğin etkinliğinde liderliğin rolü ve önemi”olmuştur. Araştırma boyutunda, tezin ismi“İç girişimciliğin etkinliğinde liderliğin rolü ve önemi araştırması: inşaat sektörü örneği”dir. Araştırma için Konya Ticaret Odasına kayıtlı olan çimento ve beton tüketen 118 müteahhit firmada anket yapılmıştır. Sonuç olarak, bu doktora tezinde, iç girişimcilik, liderlik ve kurumsal amaçlar üzerine literatür taraması yapılmış ve ayrıca liderlerin örgüt içi girişimciliğe nasıl etkisi olduğunu öğrenmek amacıyla yapılan anket araştırmasının sonuçları paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study which is prepared for the importance and the role of the leadership in the effectiveness of internal entrepreneurship has two basic dimensions. Firstly,“Entrepreneur, entrepreneurship and internal entrepreneurship (intrapreneurship)”concept, scope and basic dimensions have been explained in theoretical structure. Later,“Leadership and organizational goals”are defined. Corporate objectives are both the elements that guide plans of a business and the agents that enable the business to reach its strategies and goals. Intrapreneurship as another kind of entrepreneurship grows in other entrepreneurship, by improving people's relationship with others, by communicating with them and by evaluating them within their own abilities and values in an organizational net or an exisiting organization. The last part of the theoretical dimension is“The importance and role of the leadership in the effectiveness of internal entrepreneurship research'' The title of the thesis in the survey dimension is ”The importance and role of the leadership in the effectiveness of internal entrepreneurship research: the Construction Sector example". The questionnaires were carried out in 118 contractor companies, registered Konya Chamber of Commerce, which are consuming cement and concrete for the As a result, in this doctorate thesis, literature scanning has been implemented on intrapreneurship, leadership, and corporate objectives, and the results of survey application which were conducted with the aim of learning how the leaders affect intrapreneurship, have been shared.