XVIII. yüzyılın ilk yarısında Konya'da parasal işlemler ve finans sektörü
The monetary transactions and the financial sector in the first half of the XVIII th century
  1. Tez No: 471179
  2. Yazar: AYNUR KARADOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Tarih, Economics, History
  6. Anahtar Kelimeler: Para, Kredi, Borç, Faiz, Para Vakıfları, İş Ortaklıları, Money, Credit, Loan, İnterest, Money Foundations, Business Partnerships
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma XVIII. yüzyılın ilk yarısında Konya'da kredi ve borç ilişkilerini, finans kaynaklarını ve ticari faaliyetleri üç bölümde incelemektedir. Sıcak para ihtiyacının bireysel ve kurumsal borçlanmalarla karşılandığı tespit edilmiştir. Bu çalışmanın ilk kısmında halk arasındaki kredi ve borç ilişkileri incelenmekte, faizli işlemlerin var olduğunun fakat oldukça sınırlı kaldığının altı çizilmektedir. Yardımlaşma ve güven duygusuna dayanan“Karz-ı Hasen”en çok görülen borçlanma türüdür. İkinci aşamada finans kaynaklarının kurumsal ayağını para vakıfları oluşturmuştur. Faizle para işleten pek çok vakıf arasında özellikle Avârız Vakıfları önemli yer tutmaktadır. Son olarak şehrin ticari hayatında faizsiz finans yollarından biri olan iş ortaklıklarının varlığı tespit edilmiştir. En sık rastlanan ortaklık türleri İnan ve Mudârebe ortaklıklarıdır. Küçük sermayelerden oluşan bu ortaklıkların ömrü de oldukça kısadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the credit and loan relations, financial resources and commercial activities in the first half of XVIII.th century in Konya in three chapters. It was found that the need for hot money was met by individual and corporational loans. The first part of this research investigates the credit and loan relations in public and underlines that interest transaction existed but it was very limited.“Karz-ı Hasen”which was based on sense of trust and cooperation was the most encountered loan type. The second part involves the money foundations that make up the corporational step of the financial resources. Avârız Foundations had a significant place among the foundations that operate interest bearing money. Finally, Islamic business partnerships were found to be one of the interest-free financial means in the commercial lifa of the city. The most encountered partnership types were İnan and Mudarebe. These Partnerships that were made of small funds had also a short life-span.