Kemal Sunal'ın başrol oynadığı filmlerdeki Türk halk kültürü unsurlarının tespiti ve incelenmesi
Detection and analysis of Turkish folk culture elements within the films in which Kemal Sunal played a leading role
  1. Tez No: 471318
  2. Yazar: AYDIN GÖKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN GÖNEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Halk Kültürü, Türk Sineması, Kemal Sunal, Halkbilimi, Halk Edebiyatı, Turkish Folk Culture, Turkish Cinema, Kemal Sunal, Folklore, Folk Literature
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmada, Kemal Sunal'ın, 1974-1999 yılları arasında başrol oynadığı yetmiş altı filmde bulunan Türk halk kültürü unsurlarının tespit edilmesi ve bu unsurların kullanım şekillerinin belirtilmesi amaçlanmıştır. Türk halkının yıllardan beri severek izlediği bu filmler günümüzde de izlenmeye devam etmektedir. Filmlerin her kuşaktan seyirci tarafından sıkılmadan izlenmesinin mutlaka belirli sebepleri vardır. Bu sebeplerin başında Kemal Sunal'ın her zaman halka yakın rolleri canlandırması gelmektedir. Halka yakın olmanın, halkın elinden, ağzından çıkan her şeyi doğru biçimde kullanmakla olacağını iyi bilen yönetmenler, senaristler Kemal Sunal filmlerini bu doğrultuda oluşturmuşlardır. Gerçek hayatında da halkın içinden olan Kemal Sunal da bu filmlerde gerek sempatikliği ile gerek karakteri ile başarıyı yakalamıştır. Kemal Sunal'ı beğeni ile izleyen halk, kimi zaman repliklerde kimi zaman filmlerin arka planlarında kendinden, kendi kültüründen parçalar bulmuştur. Bu da halkı Kemal Sunal'a, Kemal Sunal filmlerine sıkı sıkıya bağlamıştır. Bu bağlılığın arkasında yatan en büyük sebeplerden birinin filmlerin içerisinde yer alan halk kültürü unsurları olduğu düşüncesinden hareketle bu çalışma hazırlanmıştır. Çalışma sırasında filmler dikkatle izlenmiş ve Türk halk kültürüne ait sözlü ve görsel unsurlar sınıflara ayrılmıştır. Sınıflara ayrılan unsurlar, Türk halk bilimi ve Türk halk edebiyatı alanlarının temel kaynaklarına göre incelenmiş ve çalışma içerisine alınmıştır. İzlenen filmlerin tamamında Türk halkının geleneklerinden, âdetlerinden, inanışlarından, uygulamalarından örneklere rastlanmıştır. Türk halk kültürüne ait bu unsurların bazen filmin senaryosunu oluşturduğu bazen de senaryo içerisinde kilit noktalarda yer aldığı görülmüştür. Bu çalışmayla, oldukça geniş bir yelpazeye sahip olan Türk halk kültürünün, her sanat dalına olduğu gibi Türk sinemasına da kaynaklık ettiği Kemal Sunal filmlerinden hareketle ortaya konmuş, Kemal Sunal'ın canlandırdığı karakterlerin, Türk kültüründe önemli bir yeri olan Nasreddin Hoca, Keloğlan ve Karagöz ile benzerliklerine değinilmiştir. Halk tarafından fazlasıyla benimsenen bu filmlerin de Türk halk kültürünü etkilediği verilen örneklerle açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to identify the elements of Turkish folk culture in seventy-six films in which Kemal Sunal played a leading role between 1974-1999 and to indicate the us age of the seelements. These films which the Turkish people have followed for years continue to be watched today. There are absolutely certain reasons why these films are watched without being bored by the audiences of all generations. The main reason is that Kemal Sunal always played a role close to the public. The directors and screen writers who knew well that being close to the public can be achieved by using everything the people say and do in the right way created Kemal Sunal films in this direction. Kemal Sunal, who was also within the public in his real life, caught the success in these films with both his character and warm-heartedness. The people who watch Kemal Sunal with pleasure have sometimes found parts of themselves or their own culture in the lines or backgrounds of the films. This has firmly tied the people to Kemal Sunal and Kemal Sunal films. We created this study by considering that one of the great reasons behind this commitment is the folk culture elements in the films. During the study, films were watched carefully and the oral and visual elements belonging to the Turkish folk culture were classified. The classified elements were examined according to the basic sources of Turkish folklore and Turkish folk literature and taken into the study. The examples of traditions, customs, beliefs and practices of the Turkish people were observed in all the films watched. These elements of the Turkish folk culture were sometimes seen as forming the film scriptor sometimes taking place at key points in the scenario. In this study, the Turkish folk culture, which has a wide range, was revealed with reference to Kemal Sunal films which are also sources for Turkish cinema as well as for each field of art; their similarities with Nasreddin Hoca, Keloğlan and Karagöz having an important place in Turkish culture were mentioned. The fact that these films which are widely adopted by the public influence the Turkish folk culture were explained with examples.