Masumiyet Müzesi'nde edebi alan
Literary field in the Museum of Innocence
- Tez No: 471325
- Danışmanlar: PROF. DR. KÖKSAL ALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Orhan Pamuk, Pierre Bourdieu, Edebi Alan, Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk, Pierre Bourdieu, Literary Field
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Orhan Pamuk, çağdaş Türk romancıları arasında önde gelen bir yazar olup uluslararası düzeyde çokça değerlendirilmiştir. Orhan Pamuk edebiyat eserleriyle, edebiyat dünyasına katkıda bulunmuş ve bu eserleriyle ödüllere layık görülmüştür. Pamuk'un modern ve postmodern eserlerinde kullandığı anlatım teknikleri ve mekan keşifleri bakımından yenilikçi bir edebiyatçı olmakla beraber kendi edebi kalitesini arttırma çabasıyla devam etmiştir. Eserlerindeki güçlü mesajlara dikkatle bakıldığında, 2006 Nobel Edebiyat Ödülü töreninde İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi Sekreteri Horace Engdahl“Pamuk'un, yaşadığı kentin melankolik ruhunu arayışında, kültürlerin çatışması ve birleşmesinde yeni semboller bulduğunu”söylediğini ve eserlerin hususiyetlerinde İstanbul'un bir örnek olduğunu belirtmiştir. Orhan Pamuk, bu nedenle, multidisipliner yaklaşım ve araştırmada büyük bir örnektir. Hem Türkiye'deki akademisyenler hem de yurt dışındaki araştırmacılar; doğu ve batı, kimlik sorunu, Avrupa burjuva ailesinin etkileşimi gibi konularda, anlatım tekniği sürekli gelişmekte olan Pamuk'un eserleri üzerinden açıklayarak ilginç bulgular elde etmişlerdir. Ancak sosyolog Pierre Bourdieu tarafından geliştirilen edebi alan teroisi çerçevesinde, Türkiye'de Orhan Pamuk üzerinde araştırmalara pek sık rastlanılmamaktadır. Bu araştırma Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi romanındaki“edebi alan”ı incelemeyi amaçlamaktadır. Romandaki edebi alanın unsurları, müze, film, müzik, ressamlık gibi yoğun sanat vurgularıyla, sanat dünyası açıkça deşifre olmuştur. Masumiyet Müzesi'ndeki kullanılacak edebi alan kavramı yapılandırılmış yapı, habitus, sermaye ve güç alanını değerlendirmek için İstanbul'un var olan tarihsel bağlamı vasıtasıyla analiz edilen kültürel eserlerin de büyük bir imkanıdır. Roman okumanın belli bir yaklaşımı daha çok yerel atmosferi yakalamak yani İstanbul'un kendisini bulmaktır. Bu araştırma, İstanbul sanat dünyasını ve kaçınılmaz bir şekilde Orhan Pamuk tarafından iyi bir şekilde aktarılan sosyal ve kültürel figürlerin yansıtıldığı kültürel eserleri incelemektedir.
Özet (Çeviri)
Orhan Pamuk has phenomenally emerged among the foremost modern Turkish novelists and has internationally been hailed as a respected writer who comes from the East. These outstanding appreciations addressed to him are clearly based on his works and self-achievements dedicated and contributed into the world of literature. Pamuk comes with his persistency to boost himself up into an innovative literary writer. The messages of his works are, referred to Nobel's speech,“in the quest for the melancholic soul of his native city has discovered new symbols for the clash and interlacing of cultures”in Turkey past and present. Orhan Pamuk, therefore, is a huge example of multidisciplinary research. Researchers both from Turkey and international basis with have already shown interesting findings by unveiling Pamuk's works which are concerning the interplay of East and West, the question of identity and developing multi-layered narrative technique with allegory and metafiction. Among those works of research on Orhan Pamuk's, however, literary field, a theory firstly coined by France sociologist Pierre Bourdieu, does not sound much in Turkey. This research aims at investigating literary field at Orhan Pamuk's novel The Museum of Innocence. In the novel literary elements and world of arts that are related to their products such as museum, film, music and painting are clearly exposed. The approach of literary field consisting in the novel is a disclosure of structured structure, habitus, capital, field of power and cultural productions as well which are analyzed through social, cultural and historical context existed in Istanbul in general. A specific approach of reading the novel is much about the local atmosphere namely Istanbul itself. This research explores Istanbul's world of art and cultural productions which are inevitably reflected into social and cultural figures well narrated by Orhan Pamuk.