İstanbul'da meydana gelen doğal afetler ve sosyal hayata etkisi (XVI-XVIII. yüzyıl)
The natural disaster occurred in Istanbul and the effects to social in 16th-18th centuries
- Tez No: 471326
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM SOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: İstanbul, Doğal Afetler, Deprem, Yangın, Sel, Osmanlı Devleti, XVI-XVIII. Yüzyıl, Istanbul, Natural Disasters, Earthquake, Fire, Flood, Ottoman Empire, XVI - XVIII. Century
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Doğal afetler insan yaşantısını derinden etkileyen olayların başında gelmektedir. Başta deprem olmak üzere, yangın, kuraklık, kıtlık, şiddetli kışlar, sel ve fırtınalar yaşamı derinden etkileyen doğal afetlerdir. Bu afetler birçok yapıya vermiş oldukları zararların yanı sıra birçok insanın hayatını kaybetmesine de neden olmuştur. İstanbul XV. yüzyılda Osmanlı Devleti'nin başkenti olmasıyla birlikte, dünyadaki başkentler arasında en çok doğal afete maruz kalanların başında gelmektedir. Hal böyle olunca devletin merkezi olan bu şehir birçok kez yeniden inşa edilmek zorunda kalmıştır. Bu durum devleti yönetenlere büyük sorumluluklar getirmiştir. Yöneticiler ise bu sorumlulukları doğrultusunda toplumun doğal afetleri kolay atlatabilmesi adına gerekli tüm önlemleri alma çabası içerisinde olmuştur. XVI-XVIII. yüzyıllarda meydana gelen doğal afetlerden önemli gördüğümüz depremlerin sayısı 14, yangınların sayısı ise 39'dur. Bunların yanı sıra uzun süreli kuraklıklar, 10 kış, 5 fırtına ve 8 de sel felaketi yaşanmıştır. Bu araştırmada XVI-XVIII. yüzyıllar arasında İstanbul'da meydana gelen doğal afetler ve toplum üzerindeki etkileri kronikler, arşiv belgeleri ve araştırma eserler çerçevesinde değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
Natural disasters are among the events that deeply affect human life. Especially earthquakes, fires, drought, famine, severe winters, floods and storms are natural disasters which deeply affected his life. These disasters have caused the deaths of many people, as well as the harm that they have given to many structures. With the capital of the Ottoman Empire in the XV. entury, İstanbul is one of the most exposed to natural disasters capitals in the world. This being the center of town with this state government has had to be rebuilt several times. This has brought greater responsibility to govern the state. Natural disasters of society in line with the responsibilities of the administrator has been in an effort to take all necessary precautionary measures to be easy to overcome. XVI-XVIII. The number of earthquakes occurred in the centuries we have seen major natural disasters 14, while the number of fires 39. These as well as long-term droughts, winter 10, 5-storms and floods experienced in 8 units. XVI-XVIII in this study century occurred between natural disasters and chronicles their impact on society in Istanbul, archival documents and artifacts were evaluated in the framework of research.