Laparoskopik sleeve gastrektomide transversus abdominalis plane bloğunun postoperatif ağrı üzerine etkisi-prospektif çalışma
The effect of transversus abdominalis plane block on postoperative pain after laparascopic sleeve gastrectomy
- Tez No: 471357
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET CUMHUR YEGEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: bariatrik cerrahi, obezite, postoperatif ağrı, TAPB, bariatric surgery, obesity, post-operative pain, TABP
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Giriş ve Amaç: Obezite kompleks ve multifaktoriyel bir hastalıktır ve son 3 dekatta ulaştığı sıklık nedeniyle önemli bir toplum sağlığı sorunu haline gelmiştir. Spor, diyet, yaşam tarzı değişiklileri ve medikal tedavilere rağmen etkin ve kalıcı bir ilerleme kaydedilememesi halinde morbid obezite tedavisinde en iyi seçenek bariatrik cerrahidir. Sleeve gastrektomi obezite cerrahisinde en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Hastaların cerrahi sonrası hissettiği ağrının azaltılması hasta uyumunu arttıracak, hasta yaşam kalitesini arttıracak ve daha başarılı sonuçlar alınmasına olanak sağlayacaktır. Çalışmamızın amacı laparoskopik sleeve gastrektomi(LSG) sonrasında ağrıyı azaltmak için kullanılan iki yöntem olan trokar yeri infiltrasyonu ve transversus abdominalis plan bloğunu karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalında, morbid obezite nedeniyle LSG operasyonu uygulanan 45 ardışık hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar cerrahın tercihine göre iki gruba ayrıldı. Birinci gruba transversus abdominalis plane blok (TAPB), ikinci gruba ise trokar yeri bupivakain infiltrasyonu uygulandı. Hastaların hissettikleri ağrı cerrahi sonrası 1., 3., 6., 12., 24.,36. ve 48. saatlerde ve mobilizasyon sonrası vizüel analog skala(VAS) ile takip edildi. Bulgular: Çalışmaya 29(%69) kadın 13(%31) erkek dahil edildi. Yaş ortancası 41 (18- 58), VKİ ortancası 48 (41,1-68) idi. İki gurubun VAS değerleri karşılaştırıldığında 6. saatteki istirahat ve öksürerek ölçülen VAS değerlerinde TAPB lehine anlamlı farklılık tespit edildi. Yapılan 1, 3, 12, 24, 36, 48. saat istirahat, öksürerek ve mobilizasyon sonrası VAS ölçümlerinde gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Her iki grup arasında tramadol ihtiyaçları açısından karşılaştırıldığında anlamlı farklılık saptanmadı Sonuç: Laparoskopik sleeve gastrektomi sonrası, TAPB ve trokar yeri infiltrasyonu yöntemleri benzer oranda ağrı kontrolü sağlamaktadır. Daha az zaman alması ve daha düşük istenmeyen etki oranları nedeniyle trokar yerinin lokal anestezik infiltrasyonu tercih edilen yöntem olarak daha ön plana çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Obesity is a complex and multifactorial disease whose incidence has increased, making it a serious public health issue. When exercise, diet and life style changes and medical treatments cannot prevent the advancement of this condition, bariatric surgery becomes the mainstray therapy for morbid obesity. Laparoscopic sleeve gastrectomy (LSG) is one of the most common surgical procedures that is chosen for bariatric surgery. Decreasing post-operative pain in these patients which will increase patients' compliance and quality of life. The aim of this study is to compare the effectiveness of trocar site infiltration versus transversus abdominus plane block (TAPB) in controlling post-operative pain in patients who have undergone LSG. Materials and Methods : Forty-five consecutive patients who have undergone LSG in Marmara University General Surgery Department have been enrolled to the study. Patients were divided into two groups according to the surgeon's choice. First group underwent TAPB, while the second group underwent trocar site infiltration. Patients' pain were recorded via visual analogue scale (VAS) in post-operative 1., 3., 6., 12., 24.,36. ve 48. hours and after mobilization. Results: Twenty-nine female (69%) and 13 (31%) male patients were included in the study. Median age was 41 (18- 58), median BMI was 48 (41,1-68). When the VAS values were compared, there was a statistically significantly better in TAPB group 6th hour resting and coughing pain. Other VAS values taken in the 1st, 3rd, 12th, 24th, 36th and 48th hour while resting, coughing and post-mobilization did not show significant differences. There were no significant differences between the groups` tramadaol use. Conclusion : After LSG, TAPB and trocar site infiltration yield similar pain control. Due to faster application and fewer side effects trocar site infiltration should be the intervention of choice in controlling post-operative pain in LSG.