Aort anevrizması tespit edilen hastalarda korneal ve oküler değişikliklerin incelenmesi
Corneal and ocular changes in patients with aort aneurysm
  1. Tez No: 471512
  2. Yazar: BURCU AKINCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN AYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aort anevrizması, Arka korneal elevasyon, Keratokonus, Korneal tomografi, Lizil oksidaz, Scheimpflug, Aort aneurysm, Corneal tomography, Keratoconus, Lysyl oxidase, Posterior corneal elevation, Scheimpflug
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç : Aort anevrizması tespit edilen hastalarda korneal ve oküler değişiklikleri değerlendirmek Gereç ve Yöntem: Hasta grubu (grup 1) 2016 - 2017 tarihleri arasında Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi kardiyoloji polikliniğinde aort anevrizması tespit edilmiş hastalardan; kontrol grubu (grup 2) ise aynı tarihler arasında aynı merkezde göz hastalıkları polikliniğine başvuran sağlıklı gönüllülerden seçildi. Grup 1'de aort anevrizması olan 33 hastanın 63 gözü, grup 2'de 35 sağlıklı gönüllünün 69 gözü çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara tam oftalmolojik muayene ve rotasyonlu Scheimpflug korneal tomografi (OCULUS PENTACAM, Anterior Segment Tomography 1.20r.76 versions) kullanılarak sagital en dik değer (Sd), santral kornea kalınlığı (SKK), en ince noktadaki kornea kalınlığı (KK min), korneal hacim (KH), ortalama pakimetrik progresyon indeks (PPI ort), minimum pakimetrik progresyon indeks (PPI min) ve maksimum pakimetrik progresyon indeks (PPI max), maksimum Ambrosio ilişkili kalınlık değeri (ART max), arka korneal elevasyon (AKE), arka yüzey elevasyon farkı (AEF) ölçümleri alındı. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların yaş ortalaması 56,7 idi. 68 hastanın 38'i (% 55,3) erkek, 30'u (%44,7) kadın idi. Gruplar yaş ve cinsiyet bakımından benzerdi (sırasıyla p=0,082, p=0,145). Görme keskinliği ve göz içi basınçları açısından gruplar arasında fark yoktu (sırasıyla p=0,47, p=0,199). Pentacam Scheimpflug görüntülemede K dik, K düz, K ort, KK min, SKK, KH, I-S, Sd, AKE değerlerinde her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0.05). Pentacam sistemi Belin/Ambrosio gelişmiş ektazi görüntüleri ile belirlenen PPI ort, PPI min, PPI max, ART max değerlerinde her iki grup arasında istatiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p>0.05). Pentacam sistemi Belin/Ambrosio gelişmiş ektazi görüntüleri ile belirlenen AEF değeri grup 1'de grup 2'ye göre daha yüksekti ve bu fark istatiksel olarak anlamlıydı (p=0,04). Sonuçlar: Grup 1'de AEF parametresi anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Keratokonusun erken evrelerde bu parametrede artış izlenebilmektedir. Bu nedenle aort anevrizma tanılı hastaların korneal yüzeylerinin keratokonus açısından etkilenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Materials and Method: The study group (group 1) included patients diagnosed with aort aneurysm in Bulent Ecevit Universty cardiology department, the control group (group 2) included healthy people attended to Bulent Ecevit Universty ophthalmology department. Sixty-three eyes of 33 patients in group 1 and 69 eyes of 35 healthy people in group 2 were studied. Complete ophthalmologic examination was performed to all subjects and steepest keratometry on sagittal curvature map (S steepest), central corneal thickness (CCT), minimum corneal thickness (Ct min), corneal volume (CV), mean pachymetric progression index (PPI mean), minimum pachymetric progression index (PPI min) ve maximum pachymetric progression index (PPI max), maksimum Ambrosio relational thickness (ART max), posterior corneal elevation (PE), back difference elevation (BDE) measurements were taken via rotational Scheimpflug corneal tomography. Sesults: The mean age of the subjects was 56,7. Thirty-eight of 68 subject were male ( 55,3 %) and 30 were female ( 44,7 %). The groups were similar in terms of age and gender (respectively p=0,082; p=0,145). There were no statistically significant difference in visual acuity and intraocular pressure between the groups (respectively p=0,47; p=0,199). There were no statistically significant difference in Ks, Kf, Km, Ct min, CCT, CV, I-S, S steepest, PE values between the groups (p>0.05). The values of PPI mean, PPI min, PP max, ART max taken from Belin / Ambrosio enhanced ectasia criteria were similar between the groups (p>0.05). Back difference elevation value was higher in group 1 and this difference was statistically significant (p=0.04). Conclusion: BDE value was found to be higher in group 1. Increase in this parameter may be seen in early stages of keratoconus. Therefore the patients diagnosed with aort aneurysm should be evaluated for keratoconic changes.