Pelvik kitlelerin malignite riski değerlendirilmesinde kan kanser antijeni 125 (CA 125 ), human epididymis protein 4 (HE4) , soluble mezotelin related protein (SMRP) ve folat reseptör alfa (FOLRA) ölçümünün yeri
The role of cancer antigen 125 (CA 125), human epididymis protein 4 (HE4), soluble mezotelin related protein (SMRP), folate receptor alpha (FOLRA) in estimation of malignancy risk in pelvic masses
  1. Tez No: 471513
  2. Yazar: RABİA BAŞER AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜGE HARMA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pelvik Kitle, Kanser Antijeni 125 (Ca 125), Human Epididymis Protein 4 (HE4), Soluble Mezotelin Related Protein (SMRP), Folat Reseptör Alfa (FOLRα), Pelvic Masses, Cancer Antigen 125 (Ca 125), Human Epididymis Protein 4 (HE4), Soluble Mezotelin Related Protein (SMRP), Folate Receptor Alpha (FOLRα)
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Pelvik Kitlelerin Malignite Riski Değerlendirilmesinde Kanser Antijeni 125 (Ca 125), Human Epididymis Protein 4 (HE4), Soluble Mezotelin Related Protein (SMRP) ve Folat Reseptör Alfa (FOLRα) Ölçümünün Yeri GİRİŞ-AMAÇ: Adneksiyal kitle yaygın jinekolojik sorundur ve kesin olarak bening olmayan kitle için malignite kesinlikle dışlanmalıdır. Over kanserleri en mortal jinekolojik kanserlerdir. Benign ve malign adneksiyal kitlelerin ayırıcı tanısı, hastanın jinekolojik onkologa yönlendirilmesinde önemlidir. Over kanseri tanısında serum biyomarkerlarının kullanılması araştırılmaktadır. Çalışmamızda malign ovaryan kitlelerde Kanser Antijeni 125 (Ca 125), Human Epididymis Protein4 (HE4), Soluble Mezotelin Related Protein (SMRP), Folat Reseptör Alfa (FOLRα) etkinliğini araştırmayı amaçladık. MATERYAL VE METOD : Çalışmamız Ekim 2014 – Ocak 2017 tarihleri arasında yapıldı. Pelvik kitlesi olan 18 ve 90 yaşları arasında 95 hasta seçildi. Her hasta için preooperatif CA 125, HE4, SMRP, FOLRα seviyeleri ölçüldü ve patoloji sonuçları ile kan sonuçları arasındaki ilişki incelendi. BULGULAR : HE4 ve SMRP malign kitlelerde önemli ölçüde yüksek bulundu. Fakat Ca 125 ve FOLRα seviyeleri malingnitede anlamsız saptandı. SONUÇ: Çalışmamıza göre; HE4 ve SMRP over kanserini ön görmede kullanılabilir. Fakat daha fazla çalışmalar ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
The Role of cancer antigen 125 (Ca 125), Human Epididymis Protein 4 (HE4), Soluble Mezotelin Related Protein (SMRP), Folate Receptor Alpha (FOLRα) in Estimation of Malignancy Risk in Pelvic Masses BACKGROUND: An adnexal mass is a common gynecologic problem and malignancy must be excluded for any mass that is not clearly benign. Since ovarian cancer is the most common cause of gynecologic cancer death. The differential diagnosis of benign and malignant neoplastic masses is important for referring the patient to the gynecologic oncologist. Use of serum biomarkers for the diagnosis of ovarian cancer is an active area of investigation. The aim of this study is researching the effectiveness of cancer antigen 125 (CA 125), human epididymis protein (HE4), soluble mesothelin related peptide (SMRP) and folate receptor alpha (FOLRα) to determine malignant ovarian masses. METHODS: Our research was performed between September 2014 and January 2017. Between 18 and 90 ages, 95 operated patients because of pelvic masses are included. Preoperatively CA 125, HE4, SMRP, FOLRα levels are measured for each patient and relationship between tumor marker levels and pathological reports is examined. RESULTS: HE4 and SMRP levels are found higher in malignant masses significantly. But CA 125 and FOLRα levels are not related with malignancy. CONCLUSİON: HE4 and SMRP can be used as a serum biomarker for prediction of ovarian cancer according to our study. However the data should be supported with more studies.