Overyan- adneksiyal lezyonların değerlendirilmesinde o-RADS MRG skorlamasının güvenilirliği
The investigation of the reliability of the o-RADS mri scoring system for the evaluation of ovarian-adnexial lesions
- Tez No: 839119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE SELCAN KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: O-RADS, Over Kanseri, Dinamik Olmayan Kontrastlı Pelvik MRG, ACR
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Çalışmamızda histopatolojik tanı öncesi overyan-adneksiyal kitlelere yönelik çekilmiş dinamik olmayan kontrastlı pelvik MRG tetkikleri değerlendirildi. Overyan-Adneksiyal Raporlama ve Veri Sistemi (O-RADS) Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) risk sınıflandırma sisteminin rehberliğinde lezyonlara O-RADS skorlaması yapıldı. Skorlaması yapılan bu lezyonlar, histopatolojik tanı sonuçları ile karşılaştırıldı. Böylece O-RADS MRG risk sınıflandırma sisteminin tanısal performansı ve güvenilirliği değerlendirildi. Ayrıca aynı yöntemle 4 yıllık, 5 ve 19 yıllık tecrübesi olan üç radyolog tarafından bağımsız olarak farklı zamanlarda görüntüler incelendi. Bu değerlendirmenin sonucunda üç farklı okuyucudan toplanan veriler karşılaştırılarak O-RADS MRG skorlama sisteminin radyologlar arası tutarlılığı ve uygulanabilirliği araştırıldı. Materyal ve Metod: Çalışmamız tek merkezli T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Kliniği'nde retrospektif olarak yapıldı. Çalışma popülasyonunu, 1 Haziran 2016 ile 10 Temmuz 2022 tarihleri arasında hastanemizde çekilen 10 yaş ve üzeri kadın, çekim endikasyonu akut karın olmayan ve çekim teknikleri yeterli olan, ameliyattan önceki bir ay içinde konvansiyonel pelvik kontrastlı dinamik olmayan MRG çekimi yapılan hastalar oluşturdu. Hastaların elektronik hasta kartlarından klinik bilgilerine bakıldı. Değerlendirmeler Radyoloji Bilgi Sisteminde dinamik olmayan kontrastlı pelvik MRG tetkikleri ile yapıldı. Üç radyolog, overyan-adneksiyal kitle saptanan hastaların dinamik olmayan kontrastlı pelvik MR görüntüleri ile O-RADS skorunu belirlerken O-RADS standardize terimler sözlüğüne bağlı kalarak lezyonları değerlendirdi. Hastaya ait patolojik tanıya, takip görüntülere ve hastanın tedavilerine kör olarak görüntüler bağımsız şekilde değerlendirildi ve O-RADS MRG risk sınıflandırma sistemine göre lezyonlar skorlandı. 1 ile 3 arasında puan alan adneksiyal kitleler benign, 4 ile 5 arasında puan alanlar ise malign olarak kabul edildi. Duyarlılığı, özgüllüğü, alıcı çalışma karakteristiği (ROC) eğrisini, pozitif ve negatif öngörü değerlerini belirlemek için analizler yapıldı. Bu değerler daha sonra kontrastlı dinamik olmayan MRG taramasına dayalı olarak geliştirilen sistemin tanısal etkinliğini değerlendirmek için kullanıldı. Referans standardımız histopatolojik doku tanısıydı. Sınıflandırılan overyan-adneksiyal kitleler, patoloji sonuçlarıyla karşılaştırılarak O-RADS MRG skorlama sisteminin etkinliği incelendi. Okuyucular arası uyum κ (kappa uyumluluk) katsayı değeri ile değerlendirildi. Dinamik olmayan kontrastlı görüntülerde solid doku kontrastlanması myometrium kontrastlanması ile karşılaştırıldı. Bu karşılaştırma için O-RADS MRG Komitesi tarafından sayısal veri belirtilmediği için görsel olarak yapıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil olan 284 hastanın % 60,22'si (n=171) 50 yaş altı hastalardan olup yaş ortalaması 45,84 olmuştur. Çalışmaya dahil edilen hastaların histopatolojik olarak % 6,13'sı borderline, % 23,21'si malign, % 70,81'i ise benign tanı aldı. Çalışmamızda pozitif öngörü değerleri (PÖD); O-RADS 3 için okuyucularda sırasıyla % 3.11, % 3.32, % 3.32, O-RADS 4 için okuyucularda sırasıyla % 43.22, % 38.51, % 42.82, O-RADS 5 için ise okuyucularda sırasıyla % 83.81, % 85.92, % 84.53 olarak bulundu. O-RADS 1 veya O-RADS 2 skoru alan hastalar arasında histopatolojik olarak malign tanı alan olmadı. Çalışmamızda O-RADS Skorlama ile öngörme düzeyi ROC analizi ile incelendi. Yapılan incelemeye göre tüm okuyucuların O-RADS skorlama ile öngörme düzeylerinin birbirlerine yakın olduğu anlaşıldı. Üç okuyucudan da O-RADS skoru 1 ve 2 puan alan malign tanı yoktu. O-RADS skoru ≥ 4 malignite ile ilişkilendirildi. Okuyucularda sırasıyla 0,942 (0,908-0,966), 0,942 (0,908-0,966) ve 0,943 (0,913-0,969) eğri altındaki alan (AUC) değerleriyle iyi bir tanısal etkinlikle sonuçlandı. Ayrıca okuyucularda sırasıyla 97.59 (91.63-99.73), 97.59 (91.63-99.73) ve 97.59 (91.63-99.73) duyarlılık değerleri ve sırasıyla 81.59 (75.54-86.72), 79.12 (72.81-84.53) ve 79.13 (72.82-84.54) özgüllük değerleri elde edildi. Sırasıyla okuyucularda 0.705, 0.672 ve 0.672 κ değerleriyle okuyucular arası yüksek uyum gözlendi. Sonuç: O-RADS MRG skorlama sistemi için dinamik olmayan kontrastlı MRG ile elde edilen sonuçlarda, dinamik kontrastlı MRG ile çıkan sonuçlara benzer şekilde yüksek duyarlılık ve özgüllükte malignite tanılarının konulabildiği görüldü. Okuyucular arası uyum yüksektir. O-RADS skorlama sistemi adneksiyal kitlelerinin değerlendirilmesinde güvenilir ve uygulanabilir yararlı bir sistemdir.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study, we evaluated the Non-Dynamic Contrast-Enhanced (CE) Pelvic MRI examinations of patients with ovarian-adnexial masses, performed prior to their histopathological diagnoses. In the study, we performed O-RADS scorings for these ovarian-adnexial lesions, on the basis of the Ovarian-Adnexial Reporting and Data System (O-RADS). These scorings were later compared with the histopathologic diagnostic results; thus enabling us to evaluate the performance and reliability of this O-RADS MRI Risk Stratification and Management System. The images from the MRI examinations were assessed separately and at different times by 3 radiologists who had professional experiences of 4, 5, and 19 years, respectively. At the end of these assessments, data from these 3 observers were examined comparatively, and the inter-reader consistency and feasibility of the O-RADS MRI Scoring System were investigated. Methods: Our study was conducted at the Radiology Department of the City Training and Research Hospital of the Adana Integrated Healthcare Campus, Adana, Türkiye. The study was constructed as a single-center research. The study population comprised female patients of ages of 10 years or more, who had undergone a Non-Dynamic CE-Pelvic MRI examination between June 1, 2016 and July 10, 2022. Inclusion criteria demanded that acute abdomen should not be an indication for the MRI study, and also that technically adequate Non-Dynamic CE-Pelvic MRI examinations of the patients should have been performed within the last month prior to the operation. Relevant clinical data of the patients were obtained from the digital data bases of the hospital. Radiologic evaluations were made by examining the images from the Non-Dynamic CE-MRI studies on the hospital's Picture Archiving and Communication System (PACS). The 3 radiologists who evaluated the MRI studies stayed loyal to the O-RADS Standardized Lexicon Base, throughout their performances. The radiologic images were evaluated independently, and the observers stayed totally blind to the patients' pathologic diagnoses, follow-up examinations, and therapeutic regimens, throughout the study. Adnexial masses with a score between 1 and 3 were assessed as benign, whereas those with a score of 4 or 5 were evaluated as malignant. Statistical analyses were performed in order to define certain parameters such as the Receiver Operation Characteristic (ROC) Curve, and the Positive and Negative Predictive Values. The numeric values obtained from these statistical analyses were used to evaluate the diagnostic efficacy of the O-RADS System. Our reference standards were the histopathologic tissue diagnoses. The radiologically categorized findings obtained from the ovarian-adnexial masses were compared with the pathological results, and thus the efficacy of the O-RADS MRI Scoring System was assessed. The inter-observer agreements were evaluated by means of the Kappa Agreement Coefficient. Since the CE-studies were performed non-dynamically, solid tissue contrast enhancements were compared with the contrast enhancement of the myometrium. Due to the fact that the O-RADS MRI Committee has not defined any numerical value, these comparisons were made on a visual basis. Results: 171 (60.22 %) of the 284 patients were under 50 years of age, and the mean age was 45.84 years. The histopathologic diagnoses came out as borderline in 6.13 %, malignant in 23.21 %, and benign in 70.81 %, of the patients. The Positive Predictive Values (PPV) were found as follows, for the 3 radiologists mentioned above: 3.11 %, 3.32 %, and 3.32 %, for the O-RADS 3 Group; 43.22 %, 38.51 %, and 42.82 %, for the O-RADS 4 group; and 83.81 %, 85.92 %, and 84.53 %, for the O-RADS 5 group. No patients from the O-RADS 1 and O-RADS 2 groups received a histopathologically malignant diagnosis. In this study, the predictive power of the O-RADS Scoring System was audited by means of the ROC Analysis. This analytical procedure demonstrated that the predictive values and the O-RADS scorings from all observers were in close proximity with each other. Concerning all the 3 interpreters, there were no malignant diagnoses among the cases with O-RADS 1 and 2 scores. O-RADS scores of 4 or more were associated with malignancy. The“Area Under the Curve”(AUC) values that came from the 3 interpreters were as follows, in sequential order: 0.942 (0.908-0.966), 0.942 (0.908-0.966), and 0.943 (0.913-0.969). These values pointed to a satisfactory diagnostic efficacy. On the other hand, the sensitivity values were found to be 97.59 (91.63-99.73), 97.59 (91.63-99.73), and 97.59 (91.63-99.73); whereas the specificity values came out as 81.59 (75.54-86.72), 79.12 (72.81-84.53), and 79.13 (72.82-84.54), from the 3 observers, respectively. A high agreement rate was found among the observers, represented by“k”values of 0.705, 0.672, and 0.672, again in respective order. Conclusions: Our study has demonstrated that even when performed with Non-Dynamic CE-MRI, the O-RADS MRI Scoring System still possesses a high sensitivity and specificity power which is almost similar to that obtained from the O-RADS scorings performed with Dynamic CE-MRI. The study also disclosed a relatively high inter-observer agreement rate. Therefore, in conclusion, we remark that the O-RADS MRI Risk Stratification System is a reliable and feasible scoring method for the diagnostic evaluation of ovarian-adnexial lesions. KeyWords: O-RADS, Ovarian Cancer, Non-Dynamic CE-Pelvic MRI.