Pelvik kitlelerin değerlendirilmesinde malignensi risk indekslerinin karşılaştırılması
Comparison of malignant risk indices in the evaluation of pelvic masses
- Tez No: 618159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YETKİN KARASU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: RMI (Risk of malignancy index), pelvik kitle, over kanseri, CA-125, RMI (Risk of malignancy index), pelvic mass, ovarian cancer, CA125
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, pelvik kitlelerin değerlendirilmesinde malignensi risk indekslerinin (RMI 1, RMI 2, RMI 3, RMI 4) benign ve malign ayrımındaki başarılarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmamızda retrospektif olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Ankara Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi (SUAM) Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde Ocak 2015-Aralık 2019 yılları arasında pelvik kitle tanısıyla laparoskopik veya laparotomik olarak opere edilen 270 hasta değerlendirildi. Tüm olguların yaşı, menopoz durumu, ultrasonografik morfoloji bulguları, preoperatif CA-125 değerleri ve histopatolojik inceleme sonuçları kaydedilip RMI 1, RMI 2, RMI 3 ve RMI 4 skorları hesaplanarak malignite öngörüsü için duyarlılıkları, özgüllükleri, pozitif prediktif değerleri, negatif prediktif değerleri ve teşhis doğruluğu hesaplandı. Bulgular: Çalışmamızda dört farklı RMI indekslerinin arasında benign-malign ayrımında istatistiksel olarak anlamı farklılık olmadığı bulunmuştur. Yaş, ultrason skoru ve menopozal durum incelendiğinde malignite açısından istatistiksel olarak anlamlı derecede doğrusal bir fark olduğu bulunmuştur. RMI indekslerinin malignite öngörüsünde CA-125 seviyesi, menopozal durum ve ultrason bulgularından daha başarılı oldukları bulunmuştur. Sonuç: Benign ve malign kitle ayrımında dört RMI'nın arasında istatistiksel anlamlı fark olmadığı bulunmuştur. Malignite öngörüsünde dört malignite risk indeksi de kolaylıkla uygulanabilecek yöntemlerdir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the success of malignancy risk indices (RMI 1, RMI 2, RMI 3, RMI 4) to discriminate a benign mass from a malignant pelvic mass. Methods: In this study, we retrospectively evaluated 270 patients who underwent laparoscopic or laparotomic surgery for a pelvic mass between January, 2015 and December, 2019 in the University of Health Sciences Ankara Health Research and Application Center (SUAM) Gynecology and Obstetrics Clinic. Age, menopausal status, ultrasonographic morphology findings, preoperative CA-125 levels and histopathological examination results were recorded and RMI 1, RMI 2, RMI 3 and RMI 4 scores were calculated for sensitivity, specificity, positive predictive values, negative predictive values and diagnostic accuracy were compared. Results: In this study, we found that there is no statistically significant difference between four different RMI's to discriminate a benign pelvic mass from a malignant pelvic mass. Age, ultrasound score and menopausal status were examined and there is statistically significant linear difference was found in discriminating malignancy. RMI's were found to be more successful than CA-125 level, menopausal status and ultrasound to predict malignancy. Conclusion: There was no statistically significant difference between four RMIs to discriminate a benign pelvic mass from a malignancy. Four malignancy risk indices can be easily applied in predicting malignancy.