Geriatrik yaş grubunda yer alan endometrium kanser hastalarında rekürrensi ve sağ kalımı etkileyen risk faktörlerinin tanımlanması
Determine the risk factors effecting recurrence and survival in geriatric patients diagnosed with endometrium cancer
- Tez No: 471644
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TANER TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrial kanser, Geriatri, Prognostik faktörler, Rekürrens, Sağ kalım, Endometrial cancer, Geriatry, Prognostic factors, Recurrence, Survival
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
YÜCEL ÇELİK, Özge.“Geriatrik Yaş Grubunda Yer Alan Endometrium Kanser Hastalarında Rekürrensi Ve Sağ Kalımı Etkileyen Risk Faktörlerinin Tanımlanması”, T.C. Sağlık Bakanlığı Ankara İli 2. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Ankara Etlik Zübeyde Hanim Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Tezi, Ankara 2017 Amaç: Endometrium kanseri tanısı almış geriatrik hastalarda rekürrens ve sağ kalımı etkileyen risk faktörlerinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmada tek merkezde, Ocak 1993 ve Mayıs 2013 tarihleri arasında tedavisi ve takibi yapılmış epitelyal endometrium kanseri tanısı almış 306 geriatrik hasta (≥65 yıl) retrospektif olarak değerlendirildi. Geriatrik hastalar iki yaş grubuna ayrıldı (65-69 ve ≥70 yıl). Tüm hastalar FIGO 2009 evreleme sistemine göre evrelendi. Bu hasta grubunda demografik, klinik, cerrahi ve patolojik faktörlerin rekürrens ve sağ kalım ilişkisi istatistiksel olarak analiz edildi. Kategorik verilerin analizleri için Ki-Kare testi ve Fisher-Exact testi, normal dağılan nicel verilerin analizleri için bağımsız örneklerde t testi, normal dağılmayan nicel verilerin analizleri için Mann-Whitney U testi uygulanmıştır. Prognostik faktörlere göre progresyonsuz sağ kalım ve kanser spesifik sağ kalım analizi Kaplan-Meier Survival analizi ve log-rank testi ile yapılmıştır. Rekürrens ve sağ kalımı etkileyen bağımsız prognostik faktörler çok değişkenli Cox's orantısal hazard regresyon ile multivaryant analizde değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların ortalama yaşı 69.7 yıl ve ortalama takip süresi 35 (aralık, 1-168) aydı. Geriatik yaş grupları arasında demografik, klinik, cerrahi ve patolojik faktörlerin dağılımı açısından fark izlenmedi. Her iki yaş grubunda onkolojik sonuçlar benzerdi. 5 yıllık progresyonsuz sağ kalım 65-69 yaş aralığında olanlarda %70 iken 70 yaş ve üstü olanlarda %77'ydi (p=0.501). Bu oranlar 5 yıllık kanser spesifik sağ kalım için sırasıyla %85 ve % 83'tü (p=0.904). Çalışma grubunda non-endometrioid tip, ileri evre ve grade, servikal invazyon, pozitif sitoloji, LVAİ, lenf nodu tutulumu, non-nodal ekstrauterin yayılım kötü prognostik faktör olarak saptandı. Myometrial invazyon derinliği ile rekürrens ve sağ kalım oranı arasında anlamlı ilişki mevcut değildi. Buna karşın, myometrial invazyon derinliğinin sub-grup analizde endometrioid tipte rekürrens olasılığını anlamlı şekilde arttırdığı izlendi (p=0.039). Ancak, endometrioid tipte servikal invazyon varlığı ile rekürrens ve sağ kalımı arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Multivaryant analizde sadece FIGO grade'in rekürrens ve ölüm oranını tanımlamada ve preoperatif CA-125 düzeyinin ölüm oranını tanımlamada bağımsız prognostik faktörler olduğu belirlendi. Sonuç: Endometrium kanserindeki bilinen prognostik faktörler, etkilerini geriatrik hasta grubunda devam ettirmektedirler. Bu hasta grubunda yaşın artışıyla beraber kötü prognostik faktörlerin dağılımı ve sağ kalım oranları değişmemektedir.
Özet (Çeviri)
YÜCEL ÇELİK, Özge.“Determine the risk factors effecting recurrence and survival in geriatric patients diagnosed with endometrium cancer”, T.C. Ministry of Health Etlik Zübeyde Hanim Women's Health Training and Research Hospital, Gynecology Thesis, Ankara 2017. Objective:: The aim was to investigate the risk factors effecting recurrence and survival in geriatric patients diagnosed with endometrium cancer. Material and Method: Three hundreds and six geriatric patients who were treated and followed-up after epithelial endometrium cancer diagnosis between January 1993 and May 2013 in a single centre were evaluated retrospectively in the study (≥65 years of age). Geriatric patients were separated into two age groups (65-69 and ≥70 years of age). All patients were staged according to FIGO 2009 staging system. The relation between recurrence and survival and the demographical, clinical, surgical and pathological factors were analyzed statistically in this patient group. Chi-Square test and Fisher-Exact test for the analyses of categorical data, t-test in the independent samples for the analyses of quantitative data with normal distribution, Mann-Whitney U test for the analyses of quantitative data without normal distribution were applied. Unprogressive survival specific survival analysis according to prognostic factors was made with Kaplan-Meier Survival analysis and log-rank test. Independent prognostic factors effecting recurrence and survival were evaluated in multivariant analysis with Cox's proportional hazard regression with multivariants. Results: The average age of the patients was 69.7 years and average follow-up period was 35 (range, 1-168) months. There was no difference in the demographical, clinical, surgical and pathological factors among geriatric age groups. Oncological outcome were similar in both age groups. 5-year progression-free survival was 70% in patients between 65 and 69 years of age and 77% in patients above 70 years of age (p=0.501). These ratios were 85% and 83% in order for 5-year cancer-specific survival, respectively (p=0.904). Non-endometrioid type, advanced stage and grade, cervical invasion, positive cytology, LVAI, lymph node involvement and non-nodal extrauterine dissemination were detected as worst prognostic factor in the entire cohort. There was no significant relation between depth of myometrial invasion and recurrence and survival. However, it was observed that depth of myometrial invasion significantly increased the recurrence probability in endometroid type in sub-group analysis (p=0.039). But no significant relation was found between the presence of cervical invasion and recurrence and survival in endometroid type. Independent prognostic factors were detected only in defining the recurrence and mortality ratio of FIGO grade and the mortality ratio of preoperative CA-125 level in multivariant analysis. Conclusion:: Accepted prognostic factors in endometrium cancer continue their effects in geriatric patient group. With the increase in age, the distribution of worst prognostic factors and survival ratios doesn't change.