Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği tarafından takip edilmiş HIV/AIDS olgularının incelenmesi
Investigation of hiv/aids cases which were followed by Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic
  1. Tez No: 471669
  2. Yazar: ORÇUN BARKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü, Edinsel İmmün Yetmezlik, Epidemiyoloji, Human Immunodeficiency Virus, Acquired Immune Deficiency Syndrome, Epidemiology
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği tarafından izlenmekte olan HIV/AIDS olgularının demografik, klinik ve laboratuvar bulgularının analizi ve bu bulguların zaman içindeki değişiminin irdelenmesi amaçlandı. Gereç ve yöntemler: Kliniğimize Ocak 1995 ile Aralık 2016 tarihleri arasında başvuran HIV pozitif hastaların verileri retrospektif olarak incelendi. Hasta dosyalarına, HIV özel takip formlarına ve hastane bilgi-işlem sistemindeki verilerine ulaşılabilen 200 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik, epidemiyolojik, klinik ve laboratuvar bulgularına ait verileri standart bir veri tabanına aktarılarak analiz edildi. HIV enfeksiyonu tanısı ve evrelemesi CDC ve DSÖ'ye göre yapıldı. İstatistiksel analizler Microsoft Excel 2010 ve MedCalc Statistical Software Version 12.7.7 programı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Hastaların 176 (%88)'sı erkek, 24 (%12)'ü kadındı. Yaş ortalaması 34.6 (±10.8) idi. Olguların 188 (%94)'i 2011 yılı ve sonrasında başvurmuştu. Olgulardan 194 (%97)'ünün T.C. vatandaşı, 90 (%45)'ının üniversite mezunu, 18 (%9)'inin öğrenci olduğu, meslekler arasında işçiliğin 19 (%9.5) kişi ile başı çektiği saptandı. Olguların 46 (%23)'sının klinik şikayetlerle başvurarak tanı aldığı; homoseksüel/biseksüel cinsel temas ile bulaşın %44 ile birinci sırada olduğu saptandı. Tanı anında ortalama CD4 pozitif T hücre sayısı 446.8 hücre/mm3 (±272,87) iken, 37 (%18.5) olgu da 200 hücre/mm3'ün altında; ortalama serum HIV-RNA düzeyi ise 3065118.6 kopya/mL (±13179331.11) iken, 129 (%64.5) olguda ≥100000 kopya/mL bulunmuştur. Olguların 36 (%18)'sının başvuru anında AIDS evresinde olduğu görüldü. Başvuru anındaki en sık şikayetler ve klinik bulgular orofarengeal kandidiyazis, kilo kaybı ve öksürük/nefes darlığıydı. Başvuruda 130 (%65) hastada anti-HAV IgG pozitif, 11 (%5.5) hastada HBsAg pozitif, 1 (%0.5) hastada anti-HCV pozitif saptanmıştı. Hastaların %54.5'ine TDT yapılmış olup, bunların %18.3'ü ≥5 mm idi; 10 (%5)'una IGRA testi yapılmış ve 2 hastada pozitif olduğu görülmüştü. Olguların 30 (%15)'unda TPHA, 193 (%96.5)'ünde anti-CMV IgG, %34'ünde anti-toksoplazmaIgG pozitifti. Olguların 174 (%87)'üne ART başlandı. TDF/FTC + COB + EVG en sık tercih edilen rejimdi. Takipte hastaların 4 (%2)'ünde mikobakteriyel enfeksiyon, 4 (%2)'ünde PCP, 2 (%1)'sinde serebral toksoplazmozis, 2 (%1)'sinde CMV retiniti, 41 (%20.5)'inde dislipidemi, 2 (%1)'sinde tip 2 DM, 14 (%7)'ünde kardiyovasküler hastalık, 4 (%2)'ünde malignite geliştiği saptandı. Olguların 30 (%15)'unda KMD ölçülmüş olup, bunların %23.3'ünde izole osteopeni, %3.3'ünde izole osteoporoz, %6.6'sında ise farklı bölgelerde osteopeni ve osteoporoz saptanmıştı. Takip esnasında iki olgunun ex olduğu görüldü. Sonuç: Kliniğimize HIV/AIDS tanısı ile başvuran hasta sayısı yıllar içinde artış göstermektedir.Homoseksüel/biseksüel cinsel eğilim bulaşta en önemli yol olarak görünmekte olup, halen olguların büyük çoğunluğu erkektir. Hastalığın görülme yaşı giderek azalmaktadır. HAART rejimleri ile sağkalım oranları, ileri evredeki hastalar da dahil olmak üzere yüksek bulunmuştur. Hastalık her sosyoekonomik sınıftan bireyleri etkilemiştir. Eğitim düzeyin artması ile hastalığa yakalanma riskinde azalma olduğuna dair kanıt elde edilememiştir. Olguların büyük çoğunluğunun (%75) herhangi bir nedenle yapılan tarama testleri ile tanı almış olması, toplumda bu hastalığa karşı bilincin arttığını göstermektedir. Bu nedenle, hastalar giderek daha erken dönemde tanı almaya başlamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objectives: In this study, it was aimed to analyze the demographic, clinical and laboratory findings of HIV/AIDS cases being monitored by HAYDARPAŞA NUMUNE TRAİNİNG AND RESEARCH HOSPİTAL INFECTİOUS DİSEASES AND CLİNİCAL MİCROBİOLOGY CLİNİC of Health Sciences University and to investigate the change of these findings over time. Materials and methods: The files of HIV positive patients referred to our clinic between January 1995 and December 2016 were reviewed retrospectively. 200 patient of which patient files, spesific follow-up forms and hospital's information system datas could be accessed were included in the study. Patients' demographic, epidemiological, clinical and laboratory datas were transferred to a standard database and analyzed. Diagnose and staging of HIV infection were made according to CDC and WHO. Statistical analyzes were performed by using Microsoft Excel 2010 and MedCalc Statistical Software version 12.7.7 programme. Results:176 (88%) of the patients were male and 24 (12%) were female. The mean age was 34.6 (± 10.8). 188 (94%) of the cases applied in 2011 and after. 194 (97%) cases were Turkish citizen, 90 (45%) were having university graduates, 18 (9%) were students, and workers were in first place with 9.5% among the professions. It was detected that 46 (29.5%) of the cases were diagnosed with clinical complaints and homosexual/bisexual contact was the most common route of transmission. The mean CD4 positive T cell count was 446.8 cells / mm3 (± 272.87), the CD4 positive T cell level was under 200 cells/mm3 at 37 (18.5%) cases; the mean serum HIV-RNA level was 3065118.6 copies/mL (± 13179331.11), whereas 129 (64.5%) cases had ≥100000 copies/mL. 36 (18%) of the cases were found to be in the AIDS condition at the time of application. The most common complaints and clinic findings at the time of admission were oropharyngeal candidiasis, weight loss and cough/shortness of breath. In the admission, 130 (65%) patients had anti-HAV IgG, 11 (5.5%) patients had HBsAg and 1 (0.5%) patient had anti-HCV positivity. 54.5% of the patients had TST, of which 18.3% were ≥5 mm; 10 (5%) were tested for IGRA and found to be positive in 2 patients. Of the cases, 30 (15%) were having TPHA, 193 (96.5%) were having anti-CMV IgG and 34% were having anti-toxoplasma IgG positivity. ART was initiated in 174 (87%) of the cases. TDF / FTC + COB + EVG was the most common choice. In follow-up, 4 (2%) patients had mycobacterial infection, 4 (2%) had PCP, 2 (1%) had cerebral toxoplasmosis, 2 (1%) had CMV retinitis, 41 (20.5%) had dyslipidemia, 2 (1%) had type 2 DM, 14 (7%) had cardiovascular disease, and 4 (2%) had malignancy. Of these cases, bone mineral density were measured at 30 (15%) patients; isolated osteopenia, isolated osteoporosis, osteopenia and osteoporosis in different regions were detected as 23.3%, 3.3% and 6.6%, respectively. During the follow-up, it was seen that the two cases were ex. Conclusion: The number of patients referred to our clinic with the diagnosis of HIV/AIDS increased over the years. Homosexual/bisexual contact appears to be the most important route of transmission, and the great majority of cases are still males. The age at which the disease seen is gradually decreasing. Survival rates with HAART regimens were found to be high, including patients at advanced stage. The disease affected individuals from every socioeconomic class. No evidence has been obtained that increased level of education has reduced the risk of getting disease. The majority of cases (75%) are diagnosed with screening tests for any reason, indicating that society's awareness of this disease is increasing. For this reason, patients are getting diagnosed more and more soon.