Multipl sklerozlu hastalarda robotik yardımlı yürüme eğitiminin denge, yürüme ve düşme üzerine olan etkilerinin araştırılması
Robot-assisted gait training on mobility, balance and fall in multiple sclerosis patients
  1. Tez No: 471688
  2. Yazar: DİDEM YENİGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDAL FUNDA NAKİPOĞLU YÜZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: multiple skleroz, robot destekli yürüme eğitimi, rehabilitasyon, multiple sclerosis, robot assisted gait training, rehabilitation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Multiple Skeroz (MS)'lu hastalarda yürüme ve denge problemleri daha hastalığın erken safhalarında ortaya çıkabilmekte ve MS'de yürüme, denge ve düşme üzerine farmakoterapinın yararı çok az olduğundan rehabilitasyon yaklaşımları hayatiönem arzetmektedir. Robot Destekli Yürüme Eğitimi (RDYE)'nin MS hastalarını yormadan yüksek yoğunluklu egzersiz yapmalarına olanak sağlamasından yola çıkarak amacımız; relapsing remettingMS'li hastalarda RDYE'nin, konvansiyonel rehabilitasyon programının (KRP) ve kombine (RDYE ve KRP) tedavinin; denge, yürüme ve düşme üzerine olan etkilerini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Hastanemiz polikliniklerine başvuran, relapsing remetting MS tanısı almış 50 hasta prospektif olarak değerlendirildi. Katılımcılar 3 ana grupta toplandı. I. gruptakiler KRPalınan hasta grubu, II. gruptakiler KRP ve RDYE' ye alınan hasta grubu, III. gruptakiler ise RDYE' ye alınan hasta grubu olarak oluşturuldu. Sonuçlar Fonksiyonel Yürüme Değerlendirmesi (FYD), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Modifiye Düşme Etkinlik Ölçeği (MDEÖ) ve Aktivite Spesifik Denge Güvenlik Skalası (ASDGS) kullanılarak değerlendirldi. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların yaşları 21-58 yıl, hastalık süreleri 1, 5-30 yıl, EDSS 4, 5-6, 5 arasında idi. 30 hasta her biri 10'ar kişiden oluşan 3 gruba bölündü. Her üç grubun da tedavi öncesi ve sonrası değerleri karşılaştırıldığında, anlamlı gelişme gösterdikleri saptandı. Üç grubun tedaviye bağlı gösterdikleri değişimler karşılaştırıldığında, aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı tespit edildi. Sonuç: Her üç tedavi metodu benzer etkilidir. Zaman, iş gücü ve mali durumlar düşünülerek hastaya uygun olan tedaviye karar verilmesi gerekmektedir. RDYE, hastaya aerobik egzersiz yaptırabilmesi, düşme ihtimalinin önüne geçmesi, daha az terapist gücü gerektirmesi ve hastalardan daha az yorularak daha eğlenceli tedavi saatleri geçirdikleriyle ilgili geri bildirimler gelmesi nedeniyle, ciddi yan etkilere de neden olmadığı düşünülürse, orta derecede özürlülüğü olan MS hastalarında güvenle tercih edilebilecek bir tedavi metodudur.
Özet (Çeviri)
Objective: In patients with multiple sclerosis (MS), walking and balance problems may arise early in the disease and rehabilitation approaches are vital since MS has fewer pharmacotherapies on walking, balance and falls. Because of Robot Assisted Gait Training (RAGT) allows for high-intensity exercise without fatigue in MS patients, we aimed to evaluate the efficacy and safety of conventional rehebilitation program (CRP), RAGT and combined (RAGT and CRP) therapy's effect on balance, walking and falling in patients with relapsing remetting MS. Methods: Fifty patients with relapsing remetting MS were evaluated prospectively in our outpatient clinics. Participants were grouped in 3 main groups. Patients in group I, receiving CRP, group II patients were taken to CRP and RAGT, group III patients were taken RAGT. Results were assessed using Functional Gait Assessment (FGA), Berg Balance Scale (BBS), Modified Falls Efficacy Scale (MFES), and Activities-specific Balance Confidence (ABC) Scale. The pre-treatment values of the patients were similar. All three groups showed significant improvement compared to pre- and post-treatment values. There was no statistically significant difference between the three groups in terms of treatment induced changes. Results: The age of the patients was 21-58 years, the duration of illness was 1, 5-30 years, EDSS was between 4, 5 and 5, 5. 30 patients were divided into 3 groups of 10 each. All three groups showed significant improvement compared to pre- and post-treatment values. There was no statistically significant difference between the three groups in terms of treatment-induced changes. Conclusion: All three treatment methods are similar. Time, workload and financial situation should be considered and the appropriate treatment for the patient should be decided. RAGT make the patient able to exercise aerobically, reduce the possibility of falling, require less therapist power, from patient's feedback they are less tired and have more hours of fun and it is considered not to cause serious side effectsthat can be safely chosen in MS patients with moderate disability.