Acil serviste üst gastrointestinal hemoraji nedeni ile takip edilen hastaların D-dimer düzeyleri ve endoskopi bulguları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between D-dimer levels and endoscopic findings of patients followed in er due to upper gastrointestinal hemorrhage
  1. Tez No: 471706
  2. Yazar: ALİ SAĞLIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAÇ NİYAZİ ÖZÜÇELİK, UZMAN UTKU MURAT KALAFAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: GİS kanama, D-Dimer, Endoskopi, GIS hemorrhage, D-Dimer, Endoscopy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Giriş ve Amaç: Gastrointestinal sistem (GİS) kanamaları; acil servise en sık başvuru sebeplerinden olup teknolojik ilerlemelere rağmen mortalitesi hala yüksek seyreden klinik tablodur. Çalışmamızın amacı üst GİS kanaması şüphesiyle başvuran hastaların endoskopik bulguları ile D-Dimer arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Bu retrospektif, kesitsel ve tanımlayıcı çalışma S. B. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştıma Hastanesi Erişkin Acil Tıp Kliniğinde 15 Ağustos 2016-15 Şubat 2017 tarihleri arasında başvuran 90 GİS kanama öntanılı hastalardan dahil olma kriterlerini karşılayan tüm hastalar alındı. Hastaların demografik özellikleri, öyküsü, D-Dimer ve endoskopi dahil istenmiş olan tüm tetkikleri değerlendirldi. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Anlamlılık p0,05) Forrest sınıflamasına göre evreler ile D-Dimer ortalama değerleri (Evre I: 0,60±0,64; Evre II: 1,30±1,21, Evre III: 1,59±3,83) ve sınır değerleri (0,50 üstü ve altı) arasındaki istatistiksel olarak bir fark saptanmadı. (p>0,05) Sonuç: Üst GİS kanaması nedeniyle acil endoskopi yapılan hastalarda endoskopik bulgular ile (Forrest sınıflaması Evre I, II, III) D-Dimer yüksekliği arasında bir ilişki saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Gastrointestinal system (GIS) hemorrhage is one of the most frequent causes of emergency department visits and its mortality is still high despite the technological advances. The aim of our study is to evaluate the relationship between the endoscopic findings of patients with upper GIS hemorrhage and D-Dimer. Material and Method: This retrospective, cross-sectional and descriptive study was conducted in Adult Emergency Medicine Department of MoH Health Sciences University Kanuni Sultan Suleyman Education and Research Hospital. All 90 patients with GIS hemorrhage fulfilling the inclusion criteria who presented between August 15, 2016 and February 15, 2017 were included. The patients were assessed for demographic characteristics, histories, D-Dimer, and all requested tests including endoscopy. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) program was used for statistical analysis. Significance was evaluated at p 0.05) No statistical difference was found between D-Dimer mean values (Stage I: 0.60 ± 0.64, Stage II: 1.30 ± 1.21, Stage III: 1.59 ± 3.83) and limit values (higher and lower than 0.50) and the stages according to Forrest classification (p>0.05) Conclusion: In patients undergoing emergency endoscopy due to upper GIS hemorrhage, there was no relationship between the endoscopic findings (Forrest classification stage I, II, III) and the increased D-dimer levels.