BDYM araçları ve dördüncü kuşak dil ile pratik bir bilişim dizgesi gerçekleştirimi
  1. Tez No: 47179
  2. Yazar: ERDAL GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERSİN TÖRELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sistem Geliştirme, Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Destekli Yazılım Mühendisliği (BDYM), BDYM Araçları, 4KD, System Development, Software Engineering, Computer Aided Software Engineering (CASE), CASE Tools, 4GL
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
IV ÖZET BDYM ARAÇLARI VE DÖRDÜNCÜ KUŞAK DİL İLE PRATİK BİR BİLİŞİM DİZGESİ GERÇEKLEŞTİRİMİ Erdal GÜNER Bu tezin amacı, pratik bir Bilişim Dizgesi gerçekleştiriminde Bilgisayar Destekli Yazılım Mühendisliği (BDYM) Aracı kullanımını ve gerçekleştirim aşamasının Üçüncü Kuşak Dil (3KD) ve Dördüncü Kuşak Dil (4KD) ile yerine getirilmesi ile oluşan sonuçlan değerlendirmektir. Sistem Geliştirme sırasında temel iletişim ortamı doğal dil tabanı olan çözüm yöntemleri birçok yönden sorun yarattığından, metodolojiler aranmış ve bu metodojiler yine insanlar tarafından, insan kontrolü ile uygulanmıştır. Bulunan metodojilerin Bilgisayar Desteğine uyumlu olanları BDYM Araçları adını almıştır. Bu araçların kullanımı dünyada ve ülkemizde de yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada deneysel sistemimiz bir Çek/senet sistemi olmuştur. BDYM Araçlarının kullanımının ne tür sonuçlar doğurduğu ve bu yeni ortama uyum sağlama sorunları çalışma sonucunda değerlendirilmiştir. Kodlamada hem 3KD (Pascal) hem de 4KD (INFORMDC 4GL) kullanılmış ve sonuçlar karşılaştmlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPING A PRACTICAL INFORMATION SYSTEM USING CASE TOOLS AND A FOURTH GENERATION LANGUAGE Erdal GÜNER The aim of this thesis is to evaluate the results of Computer Aided Software Engineering (CASE) Tool usage and Third Generation Language (3GL) and also Fourth Generation Language (4GL) usage in implementation stage for developing a Practical Information System. Because the solution methods whose base communication media is basically natural language for System Development have problems in many dimensions, methodologies had been researched. These methodologies have also been carried out by humans under human control. The methodologies found compatible for Computer Assisting have been called as CASE Tools. The usage of these tools has been spread out in the world and also in our Country. A Check/Promissory note system has been the experimental system of this study. The results of CASE Tools usage and adaptation of this new environment have been evaluated in this study. Both 3GL (Pascal) and 4GL (INFORMIX 4GL) coding have been applied and results have been compared.