Akıcılığı geliştirme programı ile okuma becerilerinin geliştirilmesine yönelik bir eylem araştırması
An action research on the development of reading skills with the fluency development program
  1. Tez No: 471807
  2. Yazar: HAVVA VAROL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLHİZ PİLTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akıcı Okuma, Akıcı Okuma Yöntemleri, Akıcılığı Geliştirme Programı, Fluent Reading, Fluent Reading Methods, Program for Developing Fluency
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırma, Akıcılığı Geliştirme Programının ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin akıcı okuma becerilerinin nasıl geliştirilebileceğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın amacı herhangi bir fiziksel veya zihinsel yetersizliği olmayan ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin doğruluk, hız, prozodi gibi akıcı okuma becerilerini geliştirmek ve bu sayede de okuduğunu anlama becerilerine katkı sağlamaktır. Bu amaçla bir Akıcılığı Geliştirme Programı hazırlanmış, program on bir haftalık bir süreçte hafta içi her gün bir ders saati olmak üzere toplam 55 ders saati boyunca uygulanmıştır. Program alanyazında etkililiği kanıtlanmış akıcı okuma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı sınıf temelli bir uygulamadır. Çalışma nitel araştırma desenlerinden eylem araştırması deseninde hazırlanmış ve uygulanmıştır. Araştırma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden“kolay ulaşılabilir durum örneklemesi”yöntemi ile araştırmacının öğretmenlik yaptığı kendi sınıfından öğrenciler seçilerek oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak ses, ortam ve soru ölçeklerini içeren yanlış analizi envanteri ve okuma prozodisi aşamalı puanlama anahtarı kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin doğru okuma yüzdeleri ile okuma hızları da ölçülmüştür. Uygulama önce ve sonrasında iki bilgilendirici iki öyküleyici olmak üzere toplam dört metin ön ve son test olarak kullanılmıştır. Test sonuçlarına göre doğruluğun %87,18'den %95,25'e, hızın %45,62'den %81,15'e, prozodinin %36,62'den %81,06'ya, anlamanın %49,18'den %75,50'ye çıkarak Akıcılığı Geliştirme Programının, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin akıcı okuma becerilerini geliştirmede etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research reveals how the 4th grader elementary school students of Akıcılığı Geliştirme Programı (Program for Developing Fluency) can develop their fluent reading skills. The aim of this study is to develop the fluent reading skills such as accuracy, speed and prosody of 4th grader elementary school students with no physical or mental incompetency, and thus to contribute to their reading comprehension skills. With this aim, a Program for Developing Fluency was prepared, and the program was applied for a total of 55 class hours within an eleven-week period as one class hour each weekday. The program is a class-based application in which fluent reading methods that have been proven to be effective in literature were used together. The study was prepared and applied by using the action research design among the qualitative designs. The research group was formed by choosing students from the class in which the researcher teaches via the“convenience sampling”among the purposeful sampling methods. Within the research, an error analysis inventory including audio, media and question scales as data collection tools and a reading-prosody-phased grading key was used. In addition, the accurate-reading percentages of the students and their reading speeds were measured. Before and after the application, a total of four texts (two informative and two narrative) were used as pre-test and post-test. According to the results; accuracy increased from 87.18% to 95.25% , speed increased from 45.62% to 81.15% , prosody increased from 36.62% to 81.06% , comprehension increased from 49.18% to 75.50%; thus revealing that the Program for Developing Fluency is effective in developing the fluent reading skills of 4th grader elementary school students.