Elektronik ticaret kapsamında gerçekleştirilen hizmetlerde katma değer vergisi
Value added tax on services rendered within electronic commerce
- Tez No: 471882
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN KARATAŞ DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KDV, elektronik hizmet işlemleri, vergilendirme ülkesi, basitleştirilmiş kayıt sistemi, tarafsızlık ilkesi, VAT, electronic supplies, place of taxation, simplified registration system, principle of neutrality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Hizmet işlemleri Katma Değer Vergisinin konusunu oluşturan temel unsurlardan birisidir. Bu işlemler içerisinde teknolojik gelişmelerle birlikte elektronik ticaret kapsamında gerçekleşen hizmet ifalarının artmasıyla bu ifaların kapsamı, vergilendirmenin teorik alt yapısı, vergilendirme ülkesinin belirlenmesi, verginin tahsil edilmesi hususlarında bir takım problemler ortaya çıkmıştır. Bu problemlerin çözümü adına iki ana bölümden oluşan tezin birinci bölümünde öncelikle kendi işleyişi bakımından zaten görece karmaşık olan Katma Değer Vergisi sistemi, hizmet işlemleri açısından genel hatları itibariyle açıklanmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda verginin konusu, mükellefi, vergi sorumlusu ve tevkifat, istisnalar ve vergilendirme sürecindeki aşamalar açıklanmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise ilk olarak elektronik ticaret kavramı ve elektronik ticaretin türleri, karakteristik özellikleri, teknik altyapısı açıklanarak elektronik hizmetlerin çerçevesi çizilmeye çalışılmıştır. İkinci olarak elektronik ticaretin vergilendirilmesinde temel ilkeler incelenmiştir. Bu doğrultuda özellikle tarafsızlık ilkesi üzerinde durulmuştur. Üçüncü olarak elektronik ticaret kapsamında gerçekleşen işlemleri kapsayacak şekilde sınır ötesi hizmet ifalarında vergilendirme ülkesinin Katma Değer Vergisinin teorisine uygun bir şekilde neresi olması gerektiği üzerinde durulmuştur. Dördüncü ve son olarak nihai tüketicilere yapılan sınır ötesi hizmet ifalarında vergilendirmenin gerçekleştirilebilmesi adına basitleştirilmiş kayıt sistemi açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Supply of services is one of the main elements of the subject of the Value Added Tax. Within these services as services supplied within electronic commerce increased with technologic developments, number of problems have arisen in terms of scope of these supplies, theoretical substructure of taxation, determining the place of taxation and collection of tax due. In order to solve these problems, in the first part of the thesis, which consists of two main parts, relatively complicated operation of Value Added Tax system has been tried to be explained in terms of supplies of services in a general line. In this respect, the subject of taxation, taxpayer, tax liability and withholding, exceptions and stages of the taxation process are explained. In the second part of the thesis, firstly the framework of electronic services was tried to be drawn by explaining the concept, types, characteristic features and technical infrastructure of electronic commerce. Secondly, the basic principles of taxation of electronic commerce are examined. In this respect, the principle of neutrality is especially emphasized. Thirdly, explanations made on where the place of taxation should be in accordance with the theory of Value Added Tax for cross-border supplies of services including transactions within the scope of electronic commerce. Fourth and finally, a simplified registration system has been explained to enable the taxation of cross-border services rendered to final consumers.