Büyüme ve değer paylarından oluşan portföylerin performans ölçümleri: BİST'de bir uygulama
Performance measurements of growth and value stocks portfolios: An application on BİST
  1. Tez No: 471931
  2. Yazar: SEVDA METİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değer Portföyü, Büyüme Portföyü, Markowitz Ortalama-Varyans Modeli, Portföy Performans Ölçütleri, BİST
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada, değer portföylerinin, büyüme portföylerinin ve karma portföylerin risk- getiri ilişkisini Markowitz ortalama-varyans modelini kullanarak tespit etmek ve oluşturulan portföylerin performanslarını portföy performans ölçütleri ile ölçmek amaçlanmıştır. Bu amaçla, Borsa İstanbul'da 2004-2015 yılları arasında işlem gören paylara ait aylık pay getirileri, yıllık muhasebe verileri ve aylık piyasa verileri kullanılmıştır. Çalışma, 2004-2007 dönemi (kriz öncesi dönem), 2008-2010 dönemi (kriz dönemi) ve 2011-2015 dönemi (kriz sonrası dönem) olmak üzere üç dönemden oluşmaktadır. Her bir dönem için büyüme portföyleri, değer portföyleri, karma portföyler ve bu portföylere ilişkin çeşitli senaryolar oluşturulmuştur. Senaryolara ait risk-getiri ilişkisi Markowitz ortalama-varyans modeli ile, portföy performansları ise Sharpe Oranı, M2 Oranı, Sortino Oranı, Treynor Endeksi, Jensen Alfa ve Fama Ölçütü ile incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kriz öncesi dönemde, kriz döneminde ve kriz sonrası dönemde, değer portföylerinin büyüme portföylerinden daha yüksek bir getiri oranına ve daha düşük bir risk seviyesine sahip olduğu tespit edilmiştir. İncelenen her bir dönem için portföy performans ölçütlerine göre oluşturulan büyüme portföyleri, değer portföylerinden daha iyi bir performans sergilemiştir. Kriz öncesi dönemde, oluşturulan karma portföylerin ( büyüme ve değer portföyleri), değer portföylerinden ve büyüme portföylerinden daha yüksek bir getiri oranına ve daha yüksek bir risk seviyesine sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kriz dönemine ait karma portföyler, oluşturulan diğer portföylerden daha yüksek bir getiri oranına ve daha düşük bir risk seviyesine sahip olduğu tespit edilmiştir. Kriz sonrası dönemde ise, değer portföylerinin, hem büyüme portföylerinden hem de karma portföylerden daha yüksek bir getiri oranına ve daha düşük bir risk seviyesine sahip olduğu sonucuna erişilmiştir. Çalışmanın diğer bir bulgusu ise, Piyasa Değeri/Defter Değeri oranı baz alınarak belirlenen büyüme payları ve değer paylarının her bir dönem için ayrı ayrı incelenmesi ve portföylerin bu doğrultuda oluşturulması gerektiğidir. Her bir dönem için ayrı ayrı oluşturulan portföylerin genel itibariyle oluşturulan diğer portföylerden daha yüksek bir performans sergilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, it was aimed to determine the risk-return relationship of value portfolios, growth portfolios and mixed portfolios by using Markowitz mean-variance model and to measure the performances of these portfolios with portfolio performance measures. For this purpose, monthly stock returns, annual accounting datas and monthly market datas of the companies traded at Borsa Istanbul in years 2004-2015 were used. The study consists of three periods as the period 2004-2007 (before the crisis period), the period 2008-2010(crisis period) and the period 2011-2015d (after the crisis period). For each period, value portfolios, growth portfolios, mixed portfolios and various scenarios related to these portfolios were created. The risk-return relationships and the performances of these scenarios were analysed by Markowitz mean-variance model and Sharpe Ratio, M2 Ratio, Sortino Ratio, Treynor Index, Jensen's Alpha and Fama Criterion. According to the findings of the study, value portfolios have a higher return rate and a lower risk level than growth portfolios in before the crisis period, crisis period and after the crisis period. According to the portfolio performance measurements for each period examined, value portfolios has outperformed growth portfolios. It has been found that in the period before the crisis, mixed portfolios (value and growth portfolios) have a higher return rate and a higher risk level than value portfolios and growth portfolios. It has been determined that the mixed portfolios during the crisis period have a higher return rate and a lower risk level than value portfolios and growth portfolios. It has been reached that in the period after the crisis, value portfolios have a higher return rate and a lower risk level than both growth portfolios and mixed portfolios. Another finding of the study is that the value portfolios and the growth portfolios should be examined separately for each period based on Market Value/Book Value ratio and portfolios should be created in this direction. It has been achieved that portfolios created separately for each period generally have a better performance than the other portfolios. Advisor: Value Portfolios, Growth Portfolios, Markowitz Mean-Variance Model, Portfolio Performance Measurements, BIST