Max Stirner'in biricik ve mülkiyeti eserinde ben (Ego) probleminin incelenmesi
Exami̇nati̇on of the problem of i(Ego) i̇n Max Sti̇rner's work of the ego and its own
  1. Tez No: 471938
  2. Yazar: ELİF CAN ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENGİZ MESUT TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Stirner, Ben (Ego), Bireycilik, Özgürlük, Toplum, Stirner, I(ego), İndivudualism, Freedom, Society
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışma, 19.yy. düşünürlerinden Max Stirner'in baş eseri olan Biricik ve Mülkiyeti'nde Ben (ego) kavramının incelenmesini hedefler. Felsefe tarihinde hak ettiği öneme kavuşamayan Stirner'in, yaşadığı ve eserini yazdığı dönem ile birlikte incelendiğinde, temel felsefi problemler etrafında Ben (ego) kavramını şekillendirdiği görülür. Bu nedenle de Ben problemi, Stirnerci bir bakışla 19. yy. felsefesinin temel paradigmaları olan birey ve toplum bağlamında ele alınacaktır. Temel sorgulama konusu, toplumsal bir varlık olan insanın bireyselliğinin ve özgürlüğünün olanaklarını araştırmak olan bu çalışma, tekil birey vurgusuyla Stirner'in Ben kavramını ele alırken, aynı zamanda bir siyaset felsefesi incelemesi yapmayı gerektiren bir bakış açısıyla, Ben kavramının başat siyasi ve toplumsal eğilimlerle karşılaştırılmasını hedefler. Bu bağlamda, Stirner'in, bireye tahakküm eden baskıcı ve kolektivist bütün iktidar alanlarına karşı bir dayanak noktası olan bireyci Ben kavrayışı geniş bir yelpazede tartışılacaktır. Ayrıca kendi-olma, diyalektik egoizm, Biricik gibi Stirner felsefesinin özgün niteliklerine yer verilerek, Ben kavramının bağlamlarının incelenmesi amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the concept ego in the context of nineteenth century thinker Max Stirner's masterpiece The Ego and Its Own. Stirner, whose well-deserved importance for history of philosophy has not been recognized yet, is seem to have shaped the concept ego around the fundamental psiholosophical problems with the consider of the time period he lived and studied on his work. For this reason, the ego problem, in the view of Stirner, is going to be handled in the meaning of individual and society, the fundamental paradigms of 19th century philosophy. The main question of inquiry of which is to investigate possibilities for individuality and freedom of -a social entity- human, this study in one hand reveals the concept ego of Stirner with a stress of the one; on the other hand aims to compare the concept ego with central political and social notions with a point of view which needs a political philosophy investigation. In this context, Stirner's ego understanding which provides a standing point against all oppressive and collectivist power spheres which are categorized as individual and dominate all individuals will be discussed in a wide range. In addition, it is aimed to investigate the contexts of concept ego by giving place to original qualities of Stirner philosophy such as owness, dialectical egoism and The Unique.