13-14 yaş grubu bilgisayar oyuncuları ile çeşitli branşlardaki sporcuların basit reaksiyon zamanlarının incelenmesi
Investigation of simple reaction times of 13-14 aged video game players and athletes in varied branches
  1. Tez No: 471960
  2. Yazar: YAKUP ZÜHTÜ BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Basit Reaksiyon Zamanı, Bireysel Spor, E-Spor, Raket Sporu, Takım Sporu, E-Sports, Individual Sports, Simple Reaction Time, Team Sports, Racket Sports
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Sunulan araştırmanın amacı, 13- 14 yaş grubundaki çeşitli branşlardaki sporcular ile bilgisayar oyuncularının (BO/e-sporcu) basit reaksiyon zamanlarını (BRZ) incelemektir. Araştırma kapsamında 164 erkek 41 kadın olmak üzere toplamda 205 katılımcı gönüllü olmuştur. Katılımcıların ortalama yaşı 13 (12-15 yıl), ağırlığı 45,3 kilogram (kg) (23-103), vücut kütle indeksleri (BMI) 18,6 kg/m2 (13-36) ve yüzde yağı (%FAT) %17 (6-43) 'dir. Araştırmada işitsel ve görsel uyaranlara karşı BRZ'ler MP36 (Biopac System, USA) cihazı, vücut kütle indeksi Biyoelektrik İmpedans Analizörü (TANİTA, TBF300 Japonya) cihazı ile kaydedilmiştir. Sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluk gösterip göstermediği Shapiro-Wilk testi ile test edilmiştir. Normal dağılıma uygunluk gösteren sürekli değişkenler için tanımlayıcı istatistikler ortalama±standart sapma, uygunluk göstermeyen sürekli değişkenler için medyan (Minimum-Maksimum) olarak belirtilmiştir. Sürekli değişkenlerin gruplar arası karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi ve bağımsız örneklem“t”testi kullanılmıştır. Sürekli değişkenler arasında ilişki olup olmadığı Pearson ve Spearman sıra korelasyon katsayıları ile incelenmiş ve p0.05). Sonuç olarak çalışmamızda; bilgisayar oyuncuları ile hentbol, voleybol, masa tenisi, badminton, kısa mesafe koşu ve yüzme sporcularının işitsel-görsel el BRZ değerlerinin benzer olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the presented study was to evaluate the simple reaction times (SRT) of some athletes in various branches with an age range of 13 and 14 years and players of video games (VGP/cyber-athlete). A total of 205 participants composed of 164 males and 41 females volunteered in the context of the study. Mean age, weight, body mass index (BMI) and body fat percent (FAT %) of the participants were 13 years (12-15), 45.3 kilogram (kg) (23-103), 18.6 kg/m2 (13-36) and 17% (6-43%) respectively. SRT against auditory and visual stimuli were recorded using a MP36 device (Biopac System, USA) and body mass index was recorded by a Bioelectrical Impedance Analyzer device (TANITA, TBF300 Japan). Shapiro-Wilk test was used to evaluate whether continuous variables were normally distributed. For descriptive statistics, mean ±standard deviation was used in the analysis of continuous variables with normal distribution, and median (Minimum-Maximum) values were used in the analysis of continuous variables with non-normal distribution. Mann-Whitney U-test and independent samples“t”test were used for the comparisons of continuous variables between the groups. Pearson and Spearman rank correlation coefficients were used to evaluate the correlations between the continuous variables, if any and p0.05). In conclusion, it was found in this study that auditory-visual simple hand reaction time values were similar in VGPs and athletes playing volleyball, handball, table tennis, badminton and sprinters and swimmers.