Hava yolu taşımacılığının ülke ekonomisine etkileri ve bazı sorunları
The economy of the country air transport effects and some problems
  1. Tez No: 472070
  2. Yazar: YUSUF FİKRET ERÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL NEBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Air Transport, Logistics, Transportation, Passenger Transport
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Taşımacılık türleri arasında 20.yüzyılın başlarında kendini en iyi şekilde öne çıkarmayı başaran taşımacılık türü havayolu taşımacılığıdır. Küreselleşen ve her geçen gün daha küçük bir köy haline gelen dünyamızda insanların ya da malların bir noktadan diğer noktaya ulaşımını sağlayan taşımacılık sektörü her geçen gün önemini biraz daha hissettirmeye başlamıştır. Havayolu taşımacılığının; faaliyetleri açısından uluslararası alana en açık sektörlerden bir tanesi olması, küreselleşme olgusunun bu sektörü derinden etkilemesine sebep olmaktadır. Bununla birlikte sektörde yaşanan deregülasyon, özelleştirmeler, şirket birleşmeleri ve iş birlikleri ile uluslararası alanda yapılan düzenlemeler dikkat çekmektedir. Ülkemizde ise hava taşımacılığı sektörü; iç hat uçuşların özel havayolu işletmeleri tarafından gerçekleştirilmesine izin verilmesi, şirket kurmanın kolaylaştırılması, uçak ve personel temininde kolaylık, devlet desteği, tevsikler ve indirimler sağlanması ile hızlı bir büyüme trendine girmiştir. Bu büyüme trendi aynı zamanda yük ve yolcu talebinin de artmasını sağlamıştır. Bu çalışmanın yapılmasındaki amaç, her geçen gün gelişen havayolu taşımacılığının işleyişi hakkında bilgi sahibi olabilmek ve bu gelişim süreci içerisinde gelen sorunlara çözüm önerileri getirebilmektir. Anahtar kelime: Hava Yolu Taşımacılığı, Lojistik, Taşımacılık, Yolcu Taşımacılığı
Özet (Çeviri)
Air transportation is one of the transportation types that succeeded in putting itself forward in the beginning the 20th century among transportation types. The transportation sector, providing transportation of persons or goods from one destination to another started to become more and more important in our globalizing world, which becomes a smaller village every single day. The fact that the air transportation sector is one of the sectors most open to the international arena, causes the concept of globalization to effect this sector deeply. Notwithstanding the foregoing, deregulation lived in the sector, privatizations, company mergers and business associations as well as regulations made in the international arena attract attention. In our country however, the air transportation sector entered a trend of rapid growth as realization of domestic flights by private airline companies was permitted, foundation of companies became easy, provision of ease in supply of airplanes and personnel, government grants, incentives and discounts. This trend of growth also caused demand for cargo and passengers to increase. The purpose of performing this operation, every day have knowledge about the functioning of developing air transport and to bring solutions to possible problems in this development process.