The political economy of pandemics: The cross- case study of Morocco and Jordan during the COVID-19 pandemic
Pandemilerin siyasi ekonomisi: COVID-19 pandemisi sırasında Fas ve Ürdün'ün vakalar arası çalışması
- Tez No: 711437
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, Politik Ekonomi, Pandemi, Fas, Ürdün, COVID-19, political economy, pandemic, Morocco, Jordan
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
2020 yılında COVID-19 salgını yüzünden dünya ekonomik, sosyal ve fizyolojik vb. açılardan büyük kayıplarla karşılaşırken, pandemi Fas ve Ürdün'de de hızlı bir şekilde yayılmıştır.Bu süreçte dünyadaki her ülke pandemiden farklı şekilde etkilenmiş ve pandemiye farklı tepki vermiştir. Fas örneğinde insanlar başta karantina sürecindeki sosyal mesafenin korunması ve işyerlerinin kapatılması önlemlerineayak uydurmuş, ancak kısa sürede normal ekonomik ve sosyal hayatlarına geri dönmüşlerdir. Pandemi sürecinin tahmin edilemez olmasının da etkisiyle vatandaşlar sadece devlet yardımına güvenememiştir. Bu şartlar altında COVID-19 vakalarındaki artışa rağmen, hükümet önce zımnen, sonra resmi olarak tecrit ve karantina uygulamalarının kaldırılmasına izin vermiştir. Ürdün örneğinde ise karantina süreci Fas'tan daha uzun sürmüştürama vatandaşlara iş ve sosyal faaliyetlerini sürdürmeleri için gereken destekler sınırlı olmuştur. Sonuç olarak Ürdün, iyileşmesi uzun zaman alan devasa, düzensiz bir sosyal ve ekonomik sistemle karşı karşıya kalmıştır. Ayrıca Ürdün, Fas'a kıyasla daha az dış yardım almış ve bu nedenle Ürdün'ün sağlık ve ekonomi yönetimi planları açısından daha dikkatli olması gerekmiştir. Bu çalışmanın amacı; COVID-19 pandemisinin genelde bazı gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin üzerindeki ekonomik etkilerini ve özelde Fas ve Ürdün'ün karşılaştırmasını incelemektir. Bu amaçla, pandemi ile başa çıkmak için dünyanın farklı ülkelerinin farklı siyasi ve ekonomi politikalarını nasıl benimsendiği araştırılmıştır. Pandeminin sosyal, ekonomik, halk sağlığı ve politik özellikleri bu çalışmanın merkezinde yer alırken, tıbbi ve epidemiyolojik bileşenleri gözardı edilmiştir. COVID-19 pandemisinin Fas ve Ürdün'ün politik ekonomisi üzerindeki etkilerine ilişkin olarak iki krallık arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları araştırmak için Fas ve Ürdün arasında bir çapraz vaka analizi yapılmıştır. Ayrıca, benzer olan bu iki krallığın, politika yapma ve uygulama konusunda nasıl farklı veya benzer tepkiler verdiği araştırılmıştır.İngilizce olarak yayınlanan ampirik literatürü analiz etmek için2020 yılında Web of Science, Emerald ve Google Scholar'ın yanı sıra Fas ve Ürdün hükümetlerinin ve uluslararası kuruluşların resmi web siteleri incelenerek kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Bu yolla, 2020'de COVID-19 salgını sırasında her iki krallığın politik ekonomilerini karşılaştırmak için bir çapraz vaka analizi yapılmıştır. Sonunda, çapraz vaka analizi bulgularına dayalı olarak vakalar arası farklılıklar ve benzerlikler incelenmiştir. Bulgular, pandeminin patlak vermesinden bu yana hayata geçirilenyaygın uygulamaların; sosyal mesafe önlemleri, artan sağlık önlemleri ve sosyal etkileşimi en aza indirecek önlemler olduğunu göstermektedir. Gelişmiş Avrupa ülkeleri en çok gıda sektörü, seyahat, turizm, imalat ve aksesuar sektörlerinde, Asya ülkeleri ise inşaat, hava yolu taşımacılığı, eğitim, teknoloji ve tarım sektörlerinde sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır. ABD'nin ise Avrupa'dan büyük yardım aldığı ve Çin'in ise Hindistan ve Pakistan'a yardım ederek en azından bu iki ülkenin dünya pazarındaki ekonomilerini korumalarına yardımcı olduğu görülmektedir. 2020 boyunca ABD'de işsizlik, yüksek sayılardaki ölümler ve kötü yönetim ön plana çıkmıştır. Pandemi ABD'de talep şoku, tedarik zinciri şoku ve finansal istikrar şoku olmak üzere aynı anda üç şoka neden olmuştur. Çin ise büyük ölçüde düşen ithalat/ihracat oranı ve sağlık şirketleri üzerinde ciddi baskı ile karşılaşmıştır. Dünya genelinde bozulan imalat, çarpık tedarik zinciri yönetimi, enflasyona neden olan zayıf finansal piyasalar, yoksulluk, kalite ve talebin düşmesi ve GSYİH ve yıllık gelirlerin düşüşü dünya ekonomisine kısa vadede zarar veren önemli ekonomik sorunlar olmuştur. Ürdün ve Fas özelinde ise bulgular, bu ülkenin pandemiden farklı şekilde etkilendiğini ancak tepki verme açısından çoğunlukla benzer olduğunu göstermektedir. Her iki krallık benzer şekilde tepki vermelerine rağmen bu tepkilerin sonuçlarının farklı olduğu görünmektedir. Fas'a Dünya Bankası tarafından ekipman, ilaç ve maddi destek şeklinde tam ekonomik destek verilirken Ürdün'e uzman analizleri, stratejiler, finansal ve yönetim planları sağlanarak uzun vadeli faydalar amaçlanmıştır. Sonuç olarakbu yeni uluslararası düzen, daha önce küresel üretime hakim olmayan ülkeler için önemli fırsatlar sunabileceğinden, Fas ve Ürdün hükümetleri, yeni küresel düzene bir an önce uyum sağlamak için yeni politikalar oluşturmalıdır.
Özet (Çeviri)
As the COVID-19 outbreak spread across Morocco and Jordan in 2020, the world has been affected economically, socially and physiologically, etc. in which the economic losses were huge. Each country in the world was affected by the pandemic differently and responded to the pandemic differently. In Morocco, people first obeyed the maintaining social distance and shutting down their businesses during the lockdown, but quickly returned to their normal economic and social lives in a short time.Relief proved to be sluggish and unpredictable, and citizens were unable to depend on government aid. Despite an increasing number of COVID-19 cases, the government allowed the lockdown to be lifted, first implicitly and later formally. In Jordan, the lockdown was longer than in Morocco and citizens were not given a compensatory method to carry on their businesses and social activities. Resultantly, Jordan faced a huge disorganized social and economic system which took a long time to get better. Moreover, Jordan received less foreign aid as compared to Morocco and thus Jordan had to be more alert in terms of healthcare and economic management plans. The purpose of this study was to examine the economic impacts of the COVID-19 pandemic on the economy of several developed and developing countries in general and comparison of Morocco and Jordan in particular. It was explored how different political and economic policies were adopted by the world to cope with the pandemic. The social, economic, public health and political features of the pandemic have received substantial attention in this study; nevertheless, the technical and epidemiological components have been overlooked. A cross-case analysis was conducted between Morocco and Jordan to investigate the similarities and differences between the two kingdoms regarding the impacts of the COVID-19 pandemic on the political economy of both kingdoms. Moreover, it was explored how these two, explicitly similar kingdoms, responded differently or similarly in terms of making policies and implementing them. To identify empirical literature published in English during 2020, a comprehensive literature search was carried out using Web of Science, Emerald, and Google Scholar, as well as official websites of the Moroccan and Jordan governments and international organizations. Particularly, a cross-case analysis has been conducted to compare and contrast the political economies of both kingdoms during the COVID-19 pandemic in 2020. In the end, the conclusion was drawn based on the findings of the cross-case analysis. Findings showed that some of the practices that have been applied since the outbreak of pandemic are distancing measures, including the avoidance of products and services and hospitalization, and least social interaction. The developed European countries faced mostly disruptions in the food sector, travel, tourism, manufacturing, and accessories, and Asian countries faced trouble in construction, air travel, education and technology, and agriculture. The USA got major help from Europe, and China helped India and Pakistan to at least maintain their economy in the world market and saved each other from complete disaster. In USA, unemployment, the highest deaths, and severe political mismanagement were seen in 2020. The pandemic has caused three shocks at once in the USA; the demand shock, supply chain shock, and financial stability shock. China majorly faced dropped imports/exports rates and severe pressure on healthcare companies. Major losses to the world's economy were disrupted manufacturing, distorted supply chain management, a poor financial market that caused inflation, poverty, decreased quality and demand, and the world's economies' GDP and annual revenues. The findings showed that Jordan and Morocco got affected differently but are mostly similar in terms of responding. It was explored that even though they responded similarly but the results for both kingdoms were different. It will take some time for the global economy to fully recover from the recession. Morocco was given complete economic support in the form of types of equipment, drugs, and money by the World Bank, and Jordan was given long-term benefits by providing expert analysis, strategies, and financial and management plans.Because this new international order may provide significant chances for those nations that did not previously dominate global production, Morocco and Jordan's governments should establish new policies to adapt to the new global order as soon as possible.