Consumer awareness and brand building: An analysis about brand image concerning Ülker's products in Turkish and Moroccan market
Tüketici farkındalığı ve marka oluşturma: Ülker'in Türk ve Fas pazarlarındaki ürünlerine ilişkin marka imajı ile ilgili bir analiz
  1. Tez No: 472101
  2. Yazar: HANANE BASSİT
  3. Danışmanlar: DR. KAZIM SELÇUK TUZCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: tüketici, tüketici farkındalığı, tüketici karar verme, marka oluşturma, marka bilinirliği, Ülker, Türk piyasası, Fas piyasası, consumer, consumer awareness, consumer decision making, brand building, brand reputation, Ülker, Turkish market, Moroccan market
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Tüketici ile ilgili çalışmalar, özellikle tüketici farkındalığına ilişkin olanlar giderek önem kazanmaktadır. Tüketici, ekonomik faaliyetlerin en önemli varlığıdır. Bu çalışma tüketici farkındalığı ve sekiz temel haklarıyla, daha önceki konu ile ilgili çalışmalar tartışılarak ilgilendirilmiştir.Ayrıca, çalışma, tüketicinin farkındalıkla başlayıp ve aşinalık, düşünce, satın alma ve sadakate kadar gelen karar verme mekanizmasını tartışmaktadır. Danışmanlık şirketi 'Mckinzey' bu klasik mekanizma“tüketici karar yolculuğu”'nu geliştirdi; Tüketicilerin karar verme sürecinin marka değerlendirmesinden başlayıp aktif değerlendirmenin ardından satın alma ve son olarak tüketici sadakati olarak düşündükleri satın alma sonrası işlemlerinden oluştuğunu belirtmektedirler. Mckinzey, pazarlamanın tüketici karar yolculuğuna göre yapılmasını önermektedir. Bu çalışma aynı zamanda marka oluşturma ve tüketiciye ve şirkete olan önemi ile ilgilidir. Marka oluşturma ve korumaya ilişkin süreci önermektedir. Ayrıca, yeni bir pazarın girişi öncesinde ve sırasında yeni bir pazara girmek için bazı stratejiler önerilmektedir. Daha önce bahsedildiği gibi bir durum çalışması olarak, Ülker Şirketinin, yerel pazar olarak Türkiye pazarı yabancı pazar olarak Fas pazarı olmak üzere iki pazardaki varlığının karşılaştırılması örnek olarak kullandı. Bu çalışma, Türkiye pazarında iyi ve güçlü bir marka olduğunu, ancak Fas pazarında ılımlı bir varlığı olduğunu ve Fas'taki tüketicilerin farkındalık seviyesine uyabilecek iyi stratejiler geliştirerek Fas'taki varlığının resmileştirilmesi gerektiğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
The studies about consumer becomes increasingly important, especially, the studies about consumer awareness. Consumer is the most important entity in the economic activities. This study is concerned by consumer awareness of his eight basic rights by discussing some studies about this topic. Besides, the study is discussing the consumer decision making's classical funnel that starts from awareness and passes by familiarity, consideration, purchase, and comes to loyalty. The company of consultancy 'Mckinzey' developed this classical funnel to a“consumer decision journey”; they state that the consumer decision making starts from brand consideration, followed by active evaluation, then purchase and post purchase that they considered as consumer loyalty. Mckinzey suggests and alignment of marketing with consumer decision journey. This study, also, is concerned by brand building and its importance for the consumer and the company. It suggests the process of building a brand and protecting it. Furthermore, some strategies to enter a new market are proposed before and during the entrance of a new market. As a case study of what mentioned before, the study use Ülker Company as example by comparing its presence in two markets, Turkish market since it is the local market for the company, and Moroccan market as a foreign market. This study revealed that it has a good and strong brand in the Turkish market, but a moderate presence in the Moroccan market, and that its presence in Moroccan market should be official by developing good strategies that can be fit to the level of awareness of Moroccan consumers.