Effects of sales promotion strategies on consumer buying behavior process: A case study in chain store retailing
Satış promosyon stratejilerinin tüketici satın alım davranış sürecine etkileri: Zincir mağazacılıkta bir uygulama
  1. Tez No: 472102
  2. Yazar: BÜŞRA CEREN İDEMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİGEN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Davranışı, Satış Noktası, Mağaza İçi Satış Stratejisi, Alışverişçi Pazarlama, Tanzim ve Teşhir, Consumer Behaviour, Point of Sale, In-store Sales Strategy, Shopper Marketing, Merchandising
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Günümüzde yoğun rekabet ortamında başarılı olmak isteyen firmaların, tüketicilerin davranışlarını etkilemesi büyük önem taşımaktadır. Rekabetin yoğun olarak yaşandığı hızlı tüketim sektöründe, başarılı olmanın tek yolu müşterilerin beklentilerini, isteklerini karşılamak ve farklılık yaratmaktır. Tüketicilerin sayısı sürekli artan ürün çeşitleri arasından seçimini yönlendirmek amacıyla satış noktasında dikkat çekici mağaza içi tanzim ve teşhirlerin yapılması gerekir. Çünkü mağaza içi tanzim ve teşhir, satış noktalarında (hipermarket, süpermarket, market, mağaza ve bakkal gibi) son tüketiciye yönelik yapılan ve satış artışı sağlamayı amaçlayan her türlü iletişim ve dikkat çekici aktiviteler bütünüdür. Tüketicilerin satın alma davranışları ürün ve hizmetin özelliklerinin yanında mağaza içi satış stratejileri tarafından etkilenmektedir. Bu çalışmada, satış noktasında tüketici davranış ve alışkanlıkları analiz edilerek ürünler arasındaki ilişki belirlenecek ve mağaza içi satış stratejilerinin firmanın satış hacmini nasıl etkilediği ortaya çıkarılacaktır.Araştırmada açıklayıcı ve tanımlayıcı araştırma yöntemlerine başvurulmuştur. Bu yöntemler sonucunda elde edilen bulgular ile hipotezler geliştirilmiş ve sınanmıştır. Araştırma sonucunda gözlem yöntemi ile mağaza içi satış stratejilerinin satış noktalarında satış hacmine etkisi ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, influencing consumer behaviours is of great important for enterprises that desire to be successful in a fierce competition environment. In fast moving consumer goods sector where fierce competition is seen, the only way that leads to success is to satisfy customer expectations and requirements, and create difference. Appealing in-store merchandising is required in points of sale in order to manoeuvre selections of consumers among highly diversified range of products. In-store merchandising is a collection of all communication and attention-grabbing activities intended for end consumers in points of sale (hypermarkets, supermarkets, markets, stores, groceries, etc.) for promoting sales. Consumers' buying behaviours are influenced not only by product and service qualities but also in-store sales strategies. This study will analyse consumer behaviours and habits at points of sale, determine relationship between products, and reveal how the in-store sales strategies affect business sales volume. In-store sales strategies have influence on consumer behaviours, and this study researches demographic characteristics of such influence. Explanatory and descriptive research methods are used in this study. Based on findings obtained as a result of such methods, hypotheses have been developed and tested. As a result of the research, effects of in-store sales strategies on sales volume at points of sale have been revealed through observation method.