Takım-üye etkileşiminin çalışanların performansları üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik bir araştırma
A study determining the effect of team-member exchange on employee's performance
- Tez No: 472129
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN HARMANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Takım-Üye Etkileşimi, Görev Performansı, Bağlamsal Performans, Team-Member Exchange, Task Performance, Contextual Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Bu çalışma takım-üye etkileşiminin çalışanların performansları üzerindeki etkisini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışanların performansı açısından en yaygın olarak kabul görmüş olan görev performansı ve bağlamsal performans boyutları incelenmiştir. Araştırma konusunun tercih edilmesinin nedeni takım çalışmasının yaygınlaşmasının sonucunda takım üyeleri arasındaki iş ilişkileri ve takım üyelerinin bu ilişkiyi algılamasının önem kazanmasıdır. Ayrıca takım-üye etkileşiminin en önemli iş çıktılarından olan çalışan performansını etkilediği düşünülmektedir. Dahası takım-üye etkileşimi artan bir ilgi ile çalışmalara konu olması ve bu duruma rağmen konu ile ilgili Türkçe literatürde boşluk olması araştırma konusunun belirlenmesine etki etmiştir. Konuyu araştırmak için hem teorik hem de ampirik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Saha araştırması için Türkiye'nin önemli sanayi şehirlerinden Kayseri ilinde altı imalat işletmesinden 403 çalışana anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre takım-üye etkileşimi ile görev performansı arasında pozitif ve anlamlı ilişki bulunmaktadır. Takım-üye etkileşimi ile bağlamsal performans arasında da pozitif ve anlamlı ilişki bulunmaktadır. Regresyon analizi sonuçlarına göre takım-üye etkileşiminin görev performansını ve bağlamsal performansı pozitif ve anlamlı şekilde etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen bilgiler ve veriler doğrultusunda örgüt yöneticilerine ve araştırmacılara yönelik önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to detect the effect of team-member exchange on employee's performance. In this context, task performance and contextual performance, the most widely accepted predictors of employee performance, were examined. The rationale behind choosing this subject is that labor relations between team members and the perception of these relations by employees are becoming more and more important due to the teamwork that is much more engaged in professional life. Furthermore, it is thought that team-member exchange affects employee's performance, which is one of the most important measures of work output. And lastly, despite a wealth of English literature on team-member exchange, not enough studies have been conducted in Turkish literature. This also affected choosing the subject. When investigating the subject both theoretical and empirical studies were carried out. In this context, a questionnaire was conducted to a total of 403 employees who work in six manufacturing firms in Kayseri, one of the most important industrial cities of Turkey. According to the correlation analysis, there is a positive and significant association between team-member exchange and task performance. Moreover, there is a positive and significant association between team-member exchange and contextual performance. According to the regression analysis, it was found that team-member exchange had a significant and positive impact on both task and contextual performance. And lastly, some suggestions were put forward to organisation administrators and researchers in line with the findings obtained from the study.