Yüklenici işletmelerde UMS 11 inşaat sözleşmeleri standardına göre kar zararın hesaplanması ve Vergi Usul Kanunu ile karşılaştırılması, bir uygulama
For contractor companies, construction contracts' Profit&Loss should be in accordance with International Accounting Standards 11 and compared to tax procedural law.
- Tez No: 472154
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HAYRİ DURMUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnşaat, UMS 11, TMS11, Kar Beyanı, Zarar Beyanı, Construction, UMS 11, TMS 11, Profit Statement, Loss Statement
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yüklenici İşletmelerin yapmış olduğu yıllara yaygın inşaat sözleşmelerinde mali tabloların hazırlanması, özel hesap dönemleri kapsamına girmektedir. Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde kar veya zararın kesinleşmesi, var ise kar'ın vergilendirilmesi ve dağıtılması aşamasında VUK ile UMS 11 arasında farklılıklar bulunmaktadır. Ülkemizde yapılan inşaat işlerinde yürürlükte bulunan VUK kanunu ile UMS 11 standardına göre kar / zarar hesaplamasında oluşan farklar ile bu farkların neden sonuç ilişkisine değinmek faydalı olacaktır. Bu çalışmanın amacı, yıllara yaygın taahhüt şeklindeki inşaat sözleşmelerinde Kar / Zararın muhasebeleştirilmesi ve raporlanmasının tamamlanma yüzdesi yöntemi açısından ele alınarak VUK ile karşılaştırılması ve uygulama örnekleri ile açıklanmasıdır. Muhtemel sözleşme Kar / Zararının dönemsel olarak mali tablolara yansıtılması muhasebenin ihtiyatlılık kavramına uygun bir yaklaşımdır.
Özet (Çeviri)
Preparing financial statements in contracts of construction spread over year made by Contractors is considered as special financial year. In terms of confirming profits and losses in construction and repair spread over time and excising and distributing the profit, if any, there are differences between VUK and UMS 11. It would be useful to address to the VUK code in effect for construction Works in Turkey as well as to the differences arising in profit /loss calculation according to UMS 11 and cause-effect relationship of such differences. Purpose of this study is to address to the percent complete in terms of recognition and reporting of Profit/Loss in construction contracts in form of undertaking spread over years; to compare the percent complete to VUK; and to illustrate the application. Reflecting potential Profit / Loss arising from the contract on financial statements is a practice that complies with the prudence concept in accounting.