İşletmelerde farklılıkların yönetimi ve işten ayrılma niyetine etkisi
- Tez No: 472153
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Difference, Management of Diversity, Intent to Leave
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Farklılık kavramı insanların bireysel algılarına göre farklı anlamlar taşımakta ve değişik çağrışımlar yapmaktadır. Bu kavram analiz edildiğinde cinsiyetten, etnik kökene, ten renginden, insanın ait olduğu kültüre kadar irili ufaklı birçok farklılıktan bahsedildiği görülmektedir. Farklılıkların yönetimi kavramı ise farklılıklardan çok daha öte bir kavramı ifade etmektedir. Farklılıkların yönetimi etkili bir şekilde uygulandığında işletmenin insan kaynağı yönetiminden, pazarda rekabet üstünlüğüne kadar birçok noktada üstünlük sağlamasına yardımcı olmaktadır. Farklılıkların yönetiminin etkin bir şekilde yapılmadığı işletmelerde çalışanların işten ayrılma niyeti çok daha güçlü olabilmektedir. Farklılıklarından dolayı çalışanların ötekileştirildiği bir çalışma ortamında işten ayrılma niyeti niyet olmaktan çıkıp işten ayrılma eylemine dönüşebilmektedir. Bu çerçevede araştırmada, farklılıkların yönetiminin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmanın amacı işletmelerde çalışanların demografik farklılıklarının farklılıklar yönetimi ve işten ayrılma niyetine etkisini tespit etmektir. Aynı zamanda farklılıkların yönetiminin işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisini belirlemekte bu araştırmanın amacı arasında yer almaktadır. Araştırma toplamda 251 işletme çalışanı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre farklılıkların yönetiminin işten ayrılma niyeti üzerinde etkisinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmektedir. Anahtar Kavramlar: Farklılık, Farklılıkların Yönetimi, İşten Ayrılma Niyeti
Özet (Çeviri)
The concept of difference carries different meanings according to individual perceptions of people and makes different connotations. When this concept is analyzed, it is seen that many differences are mentioned from gender, ethnicity, color of skin to the culture that human belongs to. The concept of management of differences is far more than a difference. When effective management of diversity is applied effectively, it helps the business to gain superiority in many areas, from human resource management to market to competitive advantage. In businesses where differences are not effectively managed, the intention of employees to leave work is much stronger. Because of their differences, the intention to leave the workplace in a working environment where the employees are othered can be transformed from the intention to leave the work. In this framework research, the effect of management of differences on intent to leave work has been examined. The aim of the study is to determine the effect of demographic differences on the management of workers in the enterprises and the intention to leave the work. It also identifies the impact of the management of differences on the intention to leave the work, which is among the goals of this research. The survey was conducted with a total of 251 businesspeople. According to the results obtained, the effect of management of differences on intention to leave is statistically significant.