Politika transferi ve Türkiye'de idari reform
Policy transfer and administrative reform in Turkey
  1. Tez No: 472263
  2. Yazar: MELİKE KAYIRAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETHEM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: İdari Reform, Politika Transferi, Kamu Personel Politikaları, Karşılaştırmalı Analiz, Administrative Reform, Policy Transfer, Public Personnel Policies, Comperative Analysis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dünya hızlı bir dönüşüm ve değişim sürecinin etkisi altındadır. İnsanoğlu yaşamış olduğu evrende daima mükemmeli elde etmeyi hedeflediği sürece söz konusu uğraşlar devam edecektir. Problemleri çözmek, eksiklikleri gidermek ve gelişmelere ayak uydurmak için hükümetler sistemlerini iyileştirme ve reform çalışmalarına başlamış ve mevcut duruma siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik sahalardaki gelişmelerin global bir nitelik kazanması, idarede şeffaflık, hesap verebilirlik, katılımcı demokrasi gibi önemli kavramların ekseninde bütünleşen iyi yönetişim ilkeleri de eklenince toplumların idare sistemlerinde ve işleyişlerinde temel değişimler meydana gelmiştir. Diğer taraftan yönetim sistemlerini modernleştirmek ve yeniden yapılandırmak isteyen devletler, diğer devletlerin tecrübesini ve yeteneklerini yol gösterici bir pusula olarak kullanmış ve yönetsel alandaki reform çalışmalarında yakınsal bir ilişki ve yakınsama meydana gelmiştir. Söz konusu durum, Türk idare sistemi için de bir zorunluluk ve ihtiyaç haline gelmektedir. Bu bağlamda, Türk Kamu Yönetiminde çeşitli reform çalışmaları nihayete erdirilmiştir. Hedeflere ulaşılmaya çalışılırken, ülkeler arası fikir alışverişleri, taklitler ve yardımlar söz konusu olmuştur. Bu kapsamda çalışmanın ana hedefi, Türkiye'de yönetsel anlamda hedeflerin gerçekleştirilip, teorikten uygulamaya transfer aşamasında, İdari Reform ve Politika Transferi kavramının önemini vurgulamaktır. Özellikle 1980'li yıllardan itibaren hızla ivme kazanan gelişmeler kapsamında yönetim kavramı derinden etkilenmiş, ciddi değişimleri beraberinde getirmiştir. Yaşanan bu değişimlerde küreselleşme, teknolojik gelişme, devletler arasındaki karşılıklı ilişkilerin derinleşmesi, toplumların ihtiyaç ve beklentilerinin çeşitlenmesi, demokratikleşme akımları, karar alma süreçlerinde katılımcılık ve sivil toplum bilincinin gelişmesi gibi etkenler rol oynamaktadır. Bu çerçevede; idari reform kavramı politika transferi perspektifinden analiz edilmiş ve Osmanlı İmparatorluğundan günümüze değin gerçekleştirilen reform çalışmaları ortaya konulmuştur. Ayrıca spesifik olarak Kamu Yönetim Sisteminin önemli bir sorun alanı olan, Türkiye'deki Kamu Personel Politikalarının gelişim süreci analiz edilmiştir. Bu analizlerin nihayetinde, reformların gerçekleştirildiği mantık ve anlayış ortaya koyulmuştur ve kamu yönetiminde yeniden yapılanmanın genel bir değerlendirmesi yapılmıştır. 1980'lerden günümüze, Türkiye ile Yeni Zelanda'yı karşılaştıkları sorunları çözmek ve yönetsel sistemlerini geliştirmek için yürüttükleri idari reformları politika transferi bağlamında karşılaştırmalı bir biçimde ele alan bu çalışma, Yeni Zelanda'nın bu süreci kararlı, zamanında ve başarılı bir şekilde yönettiğini, Türkiye'nin ise çeşitli sebeplerle gecikmeli ve tereddütlü bir şekilde dahil olduğu süreci yönetmeye çalıştığını ortaya koymaktadır. Bu kapsamda, Türkiye ve Yeni Zelanda'nın karşılaştırmalı nitelikleri hem genel anlamda hem de neo-liberal politikalar perspektifinden detaylıca analiz edilecektir.
Özet (Çeviri)
The world is under the influence of a rapid transformation and change process. These efforts are going to continue as long as human always hope to achieve excellence in the universe. Governments have begun restoration and reform efforts their own systems in order to solve problems, complete shortcomings and to keep pace with developments. In addition, the principles of good governance, which are identified on the axis of important notions such as transparency in administration, accountability, participatory democracy and political, social, cultural and ecenomic development in the fields of global qualification, when added to the current situation, have occured fundamental changes in the administrative system of the society. On the other hand, States that want to restructure and improve the management system, have used it as a guiding compass experience and skills of other states. Morover, there have occured proximal relationship and convergency in the reform efforts of managerial fields. The situation in question is becoming a necessity and a need for the Turkish Administrative System. In this context, various reform eeforts has been brought to an end in Turkish Public Administration. While attempting to put an end goals, there have occured exchange of ideas between countries, benefits and imitations. In this context, the main goal of the study, managerial objectives are carried out in Turkey and emphasize the importance of the concept of administrative reform and policy transfer in the transfer phase from theory to application. Especially, the management notion, which affected deeply since 1980, has brought serious changes thanks to the rapid developments. There are some factors play a role such as globalisation, technological developments, deepening of bilateral relations between the states, diversification of the needs and expectations of communities, democratization movements, participation in the decision making process, the development of civil society awareness etc... In this respect, the reform efforts which realized starting from the Ottoman Empire until today are presented and administrative reform consept is investigated from the perspective of transfer policy. Also spesifically, the public administration system in Turkey, which is a major problem area in the development process of public personnel policies were analyzed. In the end of this analysis, revealed logic and apprehension of reforms and reviewed a general assesment of restructuring in public administration. This study which depicts from the 1980s to the present day, Turkey and New Zealand's ongoing administrative reforms in order to solve problems they face and develop their managerial systems in the context of policy transfer as a comparative format, also it reveals that while New Zealand conduct this process in a way decisive, successful and timely, Turkey manage this process that is involved with delayed and hesitant style. From this point of the present study aims to analyse comparative qualities of New Zealand and Turkey both general sense and from the perspective of neo-liberal policies in detail.