Çalışan kadınların tükenmişlik düzeyinin iş tatminine etkisi ve esnek çalışma saati algıları
Effect of burnout level of working women on job satisfaction and flexible working perceptions
- Tez No: 472264
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞLIYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, İş Tatmini, Esnek Çalışma, Kadın Çalışanlar, Burnout, Job Satisfaction, Flexible Work, Female Employees
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Çalışan kadınların tükenmişlik düzeylerin iş tatminleri ve esnek çalışma ile ilgili algıları üzerinde meydana get irdiği değişmelerin incelendiği bu çalışmamızda; iş tatmininin, esnek çalışma saat inin ve tükenmişlik düzeyinin çalışan kadınların demografik özellerine ilişkin bir fark olup olmadığı sorgulanmaktadır. Kat ılımcılar çalışan kadınlarla sınırlıdır. Veri elde edebilmek için Kahramanmaraş ilinde çalışan, 137 kişi (Kadın) anket çalışmasına dahil edilmişt ir. Ankette yer alan sorulara yönelik 5'li Likert tipi ölçek kullanılarak 20 tanesi iş tatmini soruları, 22 tanesi tükenmişlik düzeyi ve 11 tanesi esnek çalışma saat i sorularına ait olmak üzere demografik soruların dışında toplam 60 soru sorulmuştur. Elde edilen veriler SPSS23.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Analizlerde tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmış olup, parametrik testlerden bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), parametrik olmayan testlerden de Mann Whit ney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Spearman Korelasyon analizinden faydalanılmışt ır. Ölçeklerin güvenilirliği içinde güvenilirlik analizi yapılmışt ır. Yapılan fark analizleri sonucunda; kadın çalışanların çocuk sahibi olmaları ve çalışmakta oldukları pozisyonlar, kişisel başarı algıları ve duyarsızlaşma algılarının farklılaşmasına neden olmaktadır. Yapılan analizlerin sonucunda; kadın çalışanların tükenmişlik düzeyiyle esnek çalışma saat ine yönelik tutum arasında, tükenmişlik düzeyiyle iş tatminine yönelik tutum arasında ve iş tatminiyle esnek çalışma saatine yönelik tutum arasında istatist iki olarak anlamlı ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which examined the changes caused by perceptions of burnoutlevels of working women about job satisfact ion and flexible work, job satisfact ion, flexible working hours and burnoutlevels are questioned as to whether there is a difference in the demographiccharacteristics of working women. Participants are limited to working women. 137 person (women) working in Kahramanmaras were included in the survey to obtaindata. 60 questionsusing a 5-point Likert-typescale for the questions in the questionnaire were asked out of demographicquestions, 20 of which were job satisfact ion questions, 22 of which were burnoutlevels and 11 of which were of flexible working hours. The obtained data were analyzed with SPSS 23.0 packet program. Descriptive statist ics were used in the analyzes, ıt has been benefited from independent sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) from parametrictests and also Mann Whit ney U test, Kruskal Wallis H test and Spearman correlat ionfrom Non-parametrictests. As a result of the analysis of the differences, women workers that have child and them working posit ions cause different iat ion of personal success perceptions and desensit izat ion perceptions. As a result of the analyzes, there are statist ically significant relationships between female employee burnout level and attitude towards flexible working hours, between burnout level and attitude towards job satisfact ion and between job sat isfact ion and attitude towards flexible working hours.