Türkiye'de 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri propaganda faaliyetleri kapsamında cinsiyet temsilleri
Gender representation on 1 November, 1, 2015 General Election propaganda activities in Turkey
- Tez No: 472326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: 1 Kasım 2015 Genel Seçimleri, Seçimlerde Kadının Temsili, Seçimlerde Erkek Söylemi, Cinsiyet Söylemleri, Propaganda, 1st November 2015 General Elections, Woman's Representation in the Elections, Man's Discourses in the Elections, Gender Discourses, Propaganda
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tez Türkiye'de 1 Kasım 2015 tarihinde yapılan genel seçimlerde yapılan propaganda faaliyetleri kapsamında kadınların cinsiyet temsilini incelemeyi amaçlamıştır. Bu araştırma partilerin seçim malzemeleri çerçevesinde kadınların partilerde yer almasını ne kadar önemsediklerini içermektedir. Araştırmada seçimlerde en fazla oyu alan dört partinin seçim malzemeleri kullanılmıştır. Bu partiler Adalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) 'dir. Kadın seçmenleri etkilemek için kadın seçmenin önemi, kadının politikada etkin rol üstlenmesi, kadının toplumda yer edinmesi üzerinde durulması ve kadının politik yaşamda varlığına karşı standart erkek egemenliğinin hem politik, hem sosyal, hem de psikolojik bakımdan önem kazanması gerekmektedir. Çalışmada 1 Kasım 2015 seçimleriyle ilgili kadın seçmenlere yönelik parti beyannameleri ve broşürleri incelenmiştir. Erkek cinsiyeti bakış açısı tarafından kadının temsili ve kadının doğuştan edilgenliği çerçevesinde cinsiyet kodları söylem analizi yöntemiyle incelenerek çok çeşitli bulgular elde edilmiştir. Kadınların cinsiyetinin politikada temsil edilmelerinden mahrum bırakıldıkları gerçeği bu çalışmada ortaya çıkmıştır. Çünkü bu durum hakim cinsiyet söylemi ve edilgen davranış ile erkeğin baskısı olmasından dolayı olmaktadır. Kadının edilgen ve hassas doğası toplumda aktif durumda olan baskınlığı politika gibi kadına yasak olan mesleklere girmesini engellemektedir. Bu yasaklayıcı davranışlar kadının sosyal faaliyetlerde ürkek davranmasına neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis has mainly aimed at the gender representation of women within the framework of the propaganda activities of the general elections held on 1st November 2015. This research consists of how much importance the parties give in the presence of women within the framework of the election election materials of the parties. The research emphasizes the election materials used by the four parties; The Justice and development party, The Republican People's Party, The Nationalist Movement Party, The People's Democratic Party, to bias the preference of women. In order to affect the women voters, the importance of women's gender, the effective role of women in political life, the diffusion of women into the society, and the standard of men's judgment against the presence of women in the political life are emphasized from the both political, social and psychoanalytical points of views. In the studying in which the propaganda activities, the party declarations and the brochures of the 1st November 2015 election relating to feminine voters are evident, some important findings have been obtained in the direction of the discourse analysis and gender codes within the framework of women's passiveness and representation of women by masculine gender, who has inborn predominant power in society. The evaluation of the study has revealed the reality that the women have been deprived of the representation of their genders because of gender discourse and the passive attitude and masculine domination. Since women have passive feature and their sensitive nature, the domination of men is predominantly active in the society, in occupational clusters and particularly in politics. The prohibitory behaviours have caused women to behave timidly in social activities.