Attitude towards incentives for blood donation in Europe
Avrupada kan bağışına yönelik teşvikler konusundaki tutum
  1. Tez No: 472344
  2. Yazar: YVONNE ISHIMWE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP BURCU UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sağlık Kurumları Yönetimi, Economics, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Parasal teşvikler, özgecilik, Kan bağışını, Monetary incentives, altruism, blood donation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Kan donörlerini kan bağışına sevk eden bir çok faktör var olduğu aşikardır. Maddi teşvikler de donörleri artırmak için kullanılacak bir politika aracı olabilir. Kan bağışını etkileyen faktörlere ışık tutmak için, 2014 yılı Ekim ayında 27,868 kişiyle Avrupa Birliği üye ve aday ülkelerinde yapılan Euro-barometer (82.2) anketini kullandık. Bu tez, maddi teşviklerin özellikle parasal teşviklerin Avrupa toplumu içinde nasıl algılandığını göstermektedir. Özellikle, parasal teşvik kullanımının potensiyel kan bağışcısı olabilecek kişilerin demografik gruplarına göre (cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum), sosyo-ekonomik düzeyine (kişinin mesleği, yaşadığı yerin kırsallık durumu, hanehalkı durumu) göre, maddi refah endeksine (çeşitli dayanıklı mallara sahiblik) göre ve ülkelerin kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılı miktarına bağlı olarak teşvik edici bir unsur mu olduğu, yoksa kan bağışından uzaklaştırıp uzaklaştırmadığı ve herhangi bir etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Çek cumhuriyeti, Latviya ve Romanya hariç çalışma kapsamındaki AB ülkelerinde kan bağışı için para ödenmesini kabul etmeyenler %15'in üzerinde. Maddi refah endeksinde yüksek puan sahibi olan kişilerin de kan bağışı için parasal teşvikleri kabul etme ihtimalleri daha düşüktür. Buna ek olarak, ülkerin kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla miktarları da kan bağışına yaklaşımları için önemli bir açıklayıcı değişken olarak bulunmuştur. Bir başka ifade ile, kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılanın yüksek olduğu ülkelerde potansiyel donörlerin parasal teşviklere ilgisi azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
Obviously there are many factors which motivate blood donors during the donation process. Materials incentives can be a policy tool for increasing blood donor recruitment. To shed more light on factors that affect blood donation, we analyze Euro-barometer survey (82.2) which conducted in October 2014 with 27868 individuals in EU counties. This thesis demonstrates how selected material incentives especially monetary incentives are perceived generally among European individuals. Thus, we examine monetary incentives' encouragement, discouragement or make no difference towards blood donation within demographic groups (Gender, education, and marital status), social economics variables (occupation, community and household), wealth index (ownership durables), GDP per capita and blood donation sites (Countries). We find that the rate of individuals who don't accept cash payment for blood donation in 28 EU countries is above 15%, except individuals who located in Czech Republic, Latvia and Romania. For people who have higher scores on wealth index are less likely to accept cash incentives for blood donation. In addition GDP per capita of each country of EU is statistically significant determinant of attitude towards blood donation. That is, in high GDP per capita countries, potential donors' interest in monetary incentives falls.