Hayat bilgisi dersi öğretiminde materyal kullanımına ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers' opinions on material use in Life science teaching
  1. Tez No: 472428
  2. Yazar: MEMET ŞAHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇALIŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hayat Bilgisi Dersi, İlkokul, Materyal, Sınıf Öğretmenleri, Life Science Lesson, Primary School, Material
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu araştırma Hayat Bilgisi dersi öğretiminde materyal kullanımı ile ilgili olarak öğretmenlerin görüşlerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Araştırma nitel araştırma yöntemlerine göre yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Gaziantep ilinde ilkokullarda görevli sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Gaziantep ili Şahinbey ilçesinde ilkokularda görev yapan sınıf öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, anket ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak kullanılan anket formunun birinci bölümünde; öğretmenin kişisel bilgilerine yönelik dört soruya yer verilmiştir. İkinci bölümünde ise; öğretmenin kullanmış olduğu materyallere ilişkin 11 soruya yer verilmiştir. Araştırmada kullanılan yarı yapılandırılmış görüşme formu ise 7 adet açık uçlu sorudan oluşmaktadır. Araştırmada 195 sınıf öğretmenine anket uygulanmış ve 16 sınıf öğretmeniyle de görüşme yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin Hayat Bilgisi dersi öğretiminde materyal kullanımının etkililiğine inandığı, kullanılan materyallerin dersi anlamayı daha iyi sağladığı ve derse odaklanmayı artırdığı sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is conducted with the aim of determining the opinions of the class teachers regarding the use of material in Life Science lesson teaching on the 1st, 2nd and 3rd grades of primary schools. The research is conducted according to qualitative research methods. The universe of the research is constituted by primary school teachers in Gaziantep province in 2015-2016 academic year. The sample of the research consists of class teachers working in primary schools in Şahinbey district of Gaziantep province. Personal information form, questionnaire and semi-structured interview form are used as the data collection tool in the research. In the first part of the questionnaire used as data collection tool; four questions about the teacher's personal information are included. In the second part, 11 questions about the materials that the teacher used are included. The semi-structured interview form used in the research consists of 7 open-ended questions. In the study, a questionnaire is applied to 195 class teachers and 16 class teachers are interviewed. Descriptive analysis and content analysis methods are used in the analysis of the data obtained in the research. In the research, it is found that the class teachers believs that the use of materials is effective in teaching Life Science lesson, that the materials used makes the teaching better and increases the students' focus on the lesson.