5. sınıf öğrencilerinin karşılaştığı problemlerin paydaş görüşlerine göre incelenmesi
Investigations by stakeholder opinions on the problems faced of 5th grade students
- Tez No: 472429
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ÇALIŞOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: 4+4+4 Eğitim Sistemi, Zorunlu Eğitim, Öğretmen, İdareci, Veli, 4 + 4 + 4 Education System, Compulsory Education, Teacher, Manager, Parent
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; ülkemizin zorunlu eğitim tarihini araştırarak 12 yıllık zorunlu eğitim sürecinde 4+4+4 yeni eğitim sistemi ile birlikte 5. sınıf öğrencilerinin, öğretmenlerin, velilerinin ve idarecilerinin karşılaştıkları sorunları; öğretmen, veli ve idareci görüşlerine göre incelemektir. Araştırmanın örneklemi 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Ağrı ilinde bulunan okulların sosyo-ekonomik düzeylerine göre alt, orta ve üst seviye olarak seçilen 6 tane ortaokulun branş öğretmenleri, rehber öğretmenleri, idarecileri ve velileri oluşturmaktadır. Bu araştırma II. kademeye geçiş yapan 5. sınıf öğrencilerinin; idarecileri, öğretmenleri ve velilerinin görüşlerini incelemeyi amaçlayan tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmada öğrencilerin uyum süreci ile ilgili derinlemesine bilgi edinmek amacıyla, nitel araştırma yöntemlerinden en çok kullanılan görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın verileri araştırmacı tarafından literatür desteği ile hazırlanmış olan görüşme formu ile toplanmıştır. Form hazırlanmadan önce literatür taranmış benzer çalışmalarda kullanılan sorulardan ve araştırmacının önemli gördüğü konularla ilgili sorulardan madde havuzu oluşturulmuştur. Bu madde havuzundaki sorulardan benzer olanlar birleştirilmiş amaca uygun görülmeyenler çıkarılmış ve uzman görüşüne sunulmuştur. Son şekli verilen form araştırmada kullanılmıştır. Son bölümde ise sonuç öneri ve tartışmalarda elde edilen sonuçların analizi belirtilmiş ve başka uygulayıcılar için öneriler ve gerekli tartışmalar çalışmanın son bölümüne eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is examining the history of compulsory education of our country and examining the problems faced by 5th grade students, teachers, parents and administrators in the 4 + 4 + 4 new education system in the 12 year compulsory education process according to teachers, parents and administrators. The samples of the study constitute 6 middle school branch teachers, guidance teachers, administrators and parents who were selected as lower, middle and upper level according to the socio-economic levels of the schools in Ağrı in the academic year of 2014-2015. This research is a descriptive study in the screening model aimed at examining the views of 5th grade students passing moving to the secondary stage, teachers, administrators and parents. In order to obtain in-depth knowledge about the integration process of the students in the research, the interview technique mostly used in qualitative research methods was utilized. The data of the study was collected by the researcher through the interview form prepared by the literature support. Before the form is prepared, a pool of substances was created from questions related to similar studies that were scanned in the literature and questions related to the researchers' interests. The similar ones from the questions in this item pool were merged and the ones not found suitable were removed and presented to expert opinion. The final form was used in the research. In the final section, the analysis of the conclusions that obtained in results, suggestions and discussions, has been specified and the suggestions for the other practitioners and the necessary discussions have been added to the last part of the study.