Muş ili ve çevre ilçelerinde ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine karşı tutum düzeylerinin spor ve farklı değişkenler açısından incelenmesi
Examination of the attitues of the students who are studying in middle school in physical education and sports lessons in the province of muş and surrounding provinces in terms of sports and different variables
  1. Tez No: 472432
  2. Yazar: SEDAT OKUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaokul Öğrencileri, Beden Eğitimi ve Spor, Tutum, Secondary School Students, Physical Education and Sport, Attitude
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırmanın amacı; 2015-2016 eğitim öğretim yılında Muş ili ve ilçelerinde ortaokulda öğrenim gören öğrencilerin beden eğitimi dersi tutum düzeyleri ile spor ve farklı değişkenlerin arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Bu araştırmanın evrenini; Muş ilinde öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluştururken, araştırmanın örneklemini ise Muş ilinde ve ilçelerinde ortaokulda öğrenim gören araştırmaya gönüllü katılan 382 kadın ve 384 erkek olmak üzere toplam 766 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmamızda Güllü ve Güçlü (2009) tarafından 600 öğrenciye uygulanarak geliştirilen Beden Eğitimi Dersi Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde demografik özelliklerin belirlenmesinde frekans ve yüzde dağılımı, iki bağımsız değişken arasındaki ilişkiyi incelemek için Independent Samples T testi, ikiden fazla değişken arasındaki ilişkiyi incelemek için ise Anova Waryans analizi testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki p.0,05 anlamlılık düzeyi esas alınarak yorumlanmıştır. Sonuç olarak elde edilen bulgulara göre öğrencilerin Beden Eğitimi ve Spor dersine karşı tutumları ile Anne Çalışma Durumları, Baba Meslekleri, Sınıf Düzeyleri, Okul Dışı Boş Zamanlarında Spor Yapma Durumları ve Öğrencilerin Kulüpte Spor Yapma Durumları arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Öğrenim sürecinde öğrencilerin beden eğitimi ve spor dersine karşı daha etkin olarak katılımlarını sağlamak için öğrencilerin tutumlarında farklılaşmaya neden olan değişkenlerin nelerden kaynaklandığına yönelik niteliği ve kapsamı genişletilmiş farklı çalışmalar yapılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; is to investigate the relationship between attitude levels of physical education lesson and sport and different variables of students in secondary schools in Muş Province and its districts in 2015-2016 educational year . Secondary school students studying in Muş Province form the universe of this research and the sample of the research consists of a total of 766 students, 382 women and 384 men participating voluntarily in the study of the secondary schools in the province of Muş and its districts. In our study, the Physical Education Class Attitude Scale by applying 600 students and developed by Güllü ve Güçlü (2009) was used. In the analysis of the data, frequency and percentage distribution were used in determining demographic characteristics, the Independent Samples T test was used to examine the relationship between two independent variables and Anova Warians analysis tests were used to examine the relationship between two variables. The relationship between the variables was interpreted on the basis of p0.05 significance level. According to the findings, it was found that there was a significant difference between the attitudes of the students towards Physical Education and Sports lesson and the situations of Maternal Employment Status, Father Jobs, Class Levels, Sports Activities in Non - School Leisure Time and Students' Sports Activities in Club. In order to ensure that the students participate more effectively in physical education and sports lessons in the learning process, different types of studies may be carried out that extend the scope and nature of the variables that cause differentiation in the attitudes of the students.