An Expert system approach based on Şanlıurfa tunnel construction experiences
Şanlıurfa sulama tüneli inşaatında kazanılmış tecrübelerle uzman sistemle yaklaşım
- Tez No: 47246
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TALAT BİRGÖNÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uzman Sistemler, Tünel Kazısı, Geçici Destekleme, Jeolojik Sınıflandırma, Expert Systems, Tunnel Excavation, Temporary Supports, Geological Classification
- Yıl: 1995
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Bu tezin amacı Şanlıurfa Sulama Tünelleri inşaatı sırasında kazanılan tecrübelerin, tünelcilik alanında yeni uygulanmaya başlayan teknolojilerle uzman sistem bilgisayar ortamında kalıcılığını sağlamak ve bu alanda bilgi edinmek isteyen kişilere kolay ve çabuk bir ulaşım imkanı sağlamaktır. Tünel inşaatlarında, dizayn aşamasından uygulama esnasına kadar karşılaşılacak zemin şartları hakkında kesin veri elde edilememekte, jeoloji çok değişik varyasyonlar gösterebilmektedir. Değişen inşaat koşullarına çok çabuk intibak sağlanmalı, gerekli tedbirler hemen alınmalıdır. Doğru tedbirlerin alınmasındaki gecikmeler tünel inşaatlarını çok geciktirmekte ve dolayısıyla maliyetlerini de çok arttırmaktadır.Kendi uzmanlık alanında tecrübe kazanmış kişilerin devamlı proje alanında tutulmaları çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Ancak her an danışılabilecek, tecrübe ve bilgi birikimine sahip kaynakların sağlayacakları fayda tartışmasızdır. Uzman sistemler bilgi birikimini belli bir sistem içinde yorumlayan ve insanların mantığını taklit edebilen bilgisayar programlarıdır. Uzmanlar gibi hata yapabilmekte, bu hatalarını düzeltebilmekte ve kullanıcı kişiyi belli bir konuda uzman gibi aydınlatabilmektedirler. En büyük özellikleri kalıcı ve tutarlı olmaları, bilgi alışverişini de çok çabuk ve alternatiflerine göre ucuz yapabilmeleridir. Uzman sistemler inşaat ve diğer alanlarda çok yaygın bir kullanım alanına sahip olmaya başlamışlardır. TUNEX programı, tünel projeleri ile iştigal eden mühendis ve teknik personele, zemin sınıfı ve tünel özelliklerine göre uygulanması gereken kazı ve destekleme metodları ile tünelde kullanılacak taşıma sistemi konularında yol göstererek yardımcı olmak üzere geliştirilmiştir. Program ayrıca, tünellerin kazısı ve geçici desteklemesi esnasında sıklıkla karşılaşılan çeşitli problemler üzerinde özel çözümler ve tavsiyeler vermeyi de amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to secure the permanence of the experiences gained during the construction of Şanlıurfa Irrigation Tunnels with the new technologies beginning to be applied in the tunneling works in the computer environment within expert systems and to facilitate an easy and quick means of the transfer of knowledge to the interested persons wishing to learn about this matter. In tunnel constructions, no definite data can be obtained on the ground conditions that will be encountered during the design phase till the construction time and geology can show very different variations. It is very important to adopt the varying construction conditions and to take necessary measures immediately. The delays in the application of the right measures further delays the tunnel construction thus IUincreases the costs still further. It is not generally possible to retain the persons who have gained experience in his field at the project site. Nevertheless, it is very useful to have a resource with sufficient experience and knowledge to consult with whenever a need arises. Expert Systems are computer software that analyzes the available information in a definite system simulating human logic. They can make mistakes like any expert but have the ability to correct their mistakes and enlightening the user like an expert in any area. The main feature of them are their permanency and consistency and their ability to facilitate knowledge transfer very quickly and cheap compared to their alternatives. The Expert Systems are beginning to have very wide application at the construction and the other areas. TUNEX program is developed to help the engineers and the tecnical personnel involved in tunneling project by proposing the tunneling method to be applied with the excavation and temporary supporting as well as haulage system to be utilized according to the ground classification and tunnel characteristics. The program also aims to give specific advice on the specific problems that are frequently encountered during the excavation and temporary supporting of the tunnels.