Çimento üretim sistemlerinin termodinamik analizi ve iyileştirilmesi
Thermodynamic analysis and improvement of cement productions systems
  1. Tez No: 472496
  2. Yazar: MEHMET ALTINKAYNAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL YAKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, ekserji, çimento, döner fırın, Rankine çevrimi, Energy, exergy, cement, rotary kiln, Rankine cycle
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Çimento üretim prosesleri, dünyada yoğun güç tüketiminin ve dolayısıyla yüksek miktarda emisyon gazlarının açığa çıktığı tesislerden biridir. Gelişmiş ve gelişmekte olan tüm ülkeler, enerji verimliliğinin arttırılması buna bağlı olarak da gaz emisyonların azaltılması yönünde enerji politikalarına odaklanmaktadırlar. Bu tezde, iki adet klinker üretim hattına sahip bir çimento fabrikasına ait enerji, kütle, entropi ve ekserji denge denklemeleri verilmiştir. İlk klinker üretim hattı; Sistem 1 olarak adlandırılan, bir adet farin değirmeninden, siklondan, döner fırından ve soğutma ünitesinden oluşmaktadır. Sistem 2 olarak adlandırılan ikinci klinker üretim hattında ise; iki adet farin değirmeni, iki adet ön ısıtıcı sikloni bir adet döner fırın ve soğutma ünitesi bulunmaktadır. Sistem 1 ve Sistem 2 klinker üretim hatlarına termodinamiğin I. ve II. yasası uygulanmıştır. Klinker üretim hatları için enerji potansiyel noktaları ön ısıtıcı siklonların ve soğutma ünitesi filte çıkışları olarak belirlenmiştir. İlk klinker üretim hattına (Sistem 1) iki adet ısı değiştiricisi, ikinci klinker üretim hattına (Sistem 2) ise üç adet ısı değiştiricisi yerleştirilmiş ve güç üretimi için Rankine çevrimi oluşturulmuştur. Bu Rankine çevriminin yerleşimine Sistem 3 adı verilmiştir. Çimento fabrikasınında bulunan tüm ekipmanların enerji verimliliği, ekserji verimliliği ve ekserji yıkımı hesaplanmış, ayrıca döner fırın sıcaklığına, hammadde kütle akış hızına ve kömürün kimyasal özellikleri üzerine parametrik çalışmalar da yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The cement production process is one of the most power‐intensive the highest harmful gas emission process in the world. The energy policies of many development and under developing countries focus on increasing energy efficiency in the industry, which in turn, causes to decrease harmful gas emissions. In this thesis, the energy, mass, entropy and exergy balance equations are given for two clinker production line in a cement plant. The first clinker production line, which called as System 1, consist of a raw material mill, a cyclone process, a rotary kiln and a cooler unit. In other hand, the second clinker production line, which called as System 2, consist of two raw material mills, two cyclone processes, a rotary kiln and a cooler unit. In order to determine the waste heat in this cement plant, thermodynamic analysis view point has applied to each components of system 1 and 2. The power generation potential points for clinker production lines has defined for the cyclone processes and cooling units output gaseous. Two heat exchanger units in first clinker production line (System 1) and three heat exchanger units in second clinker production line (System 2) are integrated to generate power by using Rankine cycle. In this thesis, this novel integrated system is called as System 3. Also, the parametric studies are investigated to determine the effects of different design variables, such as rotary kiln temperature and raw material mass flow rate, and feedstock coal chemical properties and varying of ambient temperature on the energy efficiency, exergy efficiency and exergy destruction rate of cement plant components.