Orman mühendislerinin mesleki örgütlenmeye bakışı üzerine bir araştırma
A research on forest engineers' view of professional organizations
- Tez No: 472498
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOLUNAY, YRD. DOÇ. DR. TÜRKAY TÜRKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Meslek örgütleri, meslek odaları, mühendislikte örgütlenme, örgütsel kazançlar, Türkiye, Professional organizations, chamber of organization, organization in engineering, organizational gaining, Turkey
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Meslek mensuplarının haklarını korumak, mesleğin gelişimine katkıda bulunmak ve mesleğini tanıtmak gibi amaçları olan mesleki örgütleme, kalkınma ve demokratikleşmede önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, mesleki örgütlenmenin önemi ve örgütlenme gereksinimleri orman mühendisliği mesleği açısından değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında 250 kişinin görüşleri anket tekniği vasıtasıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistik paket program (SPSS 20) vasıtasıyla analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılım göstermemesi sebebiyle parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney U testi ve Kruskal Wallis testi kullanılarak veriler değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, meslek sahiplerinin meslek örgüt vasıtasıyla kendisini geliştirebilmesine olanak sağlaması ve mesleki örgütün çalışmalarının önemli birer faktör olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Professional organization plays an important role in development and democratization, with the aims of protecting the rights of professional members, contributing to the development of the profession and promoting their profession. The importance of professional organization and the organization requirements evaluated in terms of the profession of forest engineers. In this context, the opinions of participation (250 person) were collected with questionnaire technique. Data obtained by the questionnaire were analyzed by statistical package program (SPSS 20). Since data were not normally distributed, non-parametric tests were evaluated using the K Independent Samples Test (Mann-Whitney U test) and K Independent Samples Test (Kruskal Wallis Test). As a result, It was found that professional owners can make themselves able to improve themselves through the professional organization and professional organization activities are important factors.