Görsel sanatlar dersi müze eğitimi konusunun 8. sınıf öğrencilerinin sanatsal değerlendirme yapabilmelerine olan etkilerinin incelenmesi
The research of the effects of museum education in visual arts course on eighth grade students' ability of art evaluation
- Tez No: 473098
- Danışmanlar: PROF. DR. UMRAN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzecilik, Education and Training, Museology
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Eğitimi, Müze, Müze Eğitimi, Visual arts education, museum, museum education
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
“Görsel Sanatlar Dersi Müze Eğitimi Konusunun 8. Sınıf Öğrencilerinin Sanatsal Değerlendirme Yapabilmelerine Olan Etkilerinin İncelenmesi”adlı bu çalışma Bayrampaşa Mobil İmam Hatip Ortaokulu'nda öğrenim görmekte olan, 30 deney grubu, 30 kontrol grubu öğrencisine verilen müze eğitimi ve uygulamalarının etkilerini incelemektedir. Araştırma deneysel desen yöntemlerinden öntest – sontest kontrol gruplu desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında müze eğitiminin, öğrencilerin sanatsal değerlendirme yapabilmelerine olan etkileri incelenmiştir. Kontrol grubuna müze eğitimi sınıf içi etkinliklerle beraber geleneksel yönteme göre, deney grubuna ise müze eğitimi, müze ziyaretleri, müzede uygulanan etkinliklerle beraber verilmiştir. Her iki gruba da eğitim öncesinde“Müze Eğitimi Başarı Testi”öntest olarak, eğitim sonrasında ise sontest olarak uygulanmıştır. Müze ziyareti öncesi hazırlıklar, müze ziyareti esnasında ve müze ziyareti sonrasında yaptırılacak olan uygulamalar öğrencilere önceki derslerde aktarılmıştır. Deney grubuyla müze ziyareti yoluyla müze eğitimi gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuyla geleneksel yönteme göre sınıf içi eğitim verilmiştir. Araştırma sonunda öğrencilere yaptırılan testten elde edilen veriler bağımlı ve bağımsız gruplarda t – testi ile hesaplanarak deney ve kontrol grupları test sonuçları karşılaştırılmıştır. Araştırma sonucunda istatistiksel verilere bakarak deney grubundaki başarı artışının kontrol grubuna oranla daha fazla olduğu görülmüştür. Uygulanan müze eğitiminin her iki grupta da olumlu sonuçlar oluşturduğu, deney grubundaki artışın kontrol grubuna göre daha anlamlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The study named“the research of the effects of museum education in visual arts course on eighth grade students' ability of art evaluation”is carried out with 30 experimental group students who are selected randomly and 30 control group students both of whom are educated in Mobil İmam Hatip Secondary School . The research was set out using pretest and post test model as control pattern. In the scope of research the effects of museum education on students' ability of art evaluation is searched. Museum education is employed through museum visit for experimental group. Traditional classroom method is given to the control group. Museum education achievement test was applied to both of the groups as pre-test before aducation and as post test after education. The students were informed about preparations and practices before, during and after museum visit . Museum education was applied to the experimental group through museum visit. Classrrom education was given to to control group according to the tradititonal educational style. At the end of the research, the data gained from the tests applied to students was checked out with t test in dependent and independent groups and thetest results were compared between the experimental and control groups. At the end of the research,taking statistical data into account, it is observed that the success of the students in the experimental group is significantly higher than those in the control group. It is found out that applied museum education has positive results on both groups and rising success level in experimental group is more meaningful compared to the control group.