Maraş dondurmasının bazı özelliklerinin incelenmesi
Some properties of Maras ice cream
- Tez No: 473116
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TURGAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Maraş dondurması, kuru madde miktarı, kül, yağ, şeker oranı, Maras Ice cream, amount of dry matter, ash, fat, sugar ratio
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kahramanmaraş Dondurması, Ahir Dağı'nın yüksek yamaçlarında Kahramanmaraş'ın iklim ve coğrafyasına özgü geven (Astragalus), kekik (thyma), sümbül (hyacintho) gibi bitkilerle beslenen keçilerin sütleri ile yine Ahir Dağı'nın topraklarında yetişen yabani orkide köklerinden elde edilen Salep'in karışımıyla benzersiz bir lezzete ulaşarak Türkiye'de tek ve dünyada ise marka olmuştur. Bu çalışma Maraş dondurmasının bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Analizler Kahramanmaraş dondurma piyasasının bilinen markalarından rastgele seçilen 1. kalitede 5 farklı dondurma örnekleri ile yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre kuru madde (%), kül (%), titrasyon asitliği (%), protein (%), şeker (%), yağ (%), pH değeri, hacim artışı ve viskozite ortalama değerleri sırasıyla %38,17; 0,98; 0,27; 4,79; 21,55; 5,27; 6,43; 2.62; 31,18 olarak tespit edilmiştir. İlk erime zamanı, tam erime zamanı 23,8 ve 76,8 dakikada gerçekleşmiştir. Ayrıca 30., 40., 50. ve 70. dakikalardaki erimeleri % 28,85; 33,31; 51; 78,78 olarak tespit edilmiştir. Dondurmada mineral maddeler ise ortalama kalsiyum 1341 mg/kg, fosfor 1056,6 mg/kg, sodyum 296,6 mg/kg, potasyum 1182 mg/kg, demir 0,003 mg/kg, çinko 5,245 mg/kg ve magnezyum 167,71 mg/kg olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Maras ice cream is made of milk of goats which are fed with some flowers, unique to Kahramanmaras and its climate on the top of Ahir Mountain, thyme, tragacanth and hyacinth and by becoming an unique taste with mixture of Salep which is made of wild orchid roots cultivated in Ahir Mountain's soil, it has become the only brand in Turkey and also a brand in the world. This study has conducted to detect some physical and chemical features of Maras ice cream. Analyzes were made using 5 different ice cream samples that were first quality, randomly selected from known brands of Kahramanmaras ice cream market. According to results of average values of dry matter(%), ash(%), titration acidity(%), protein(%), sugar(%), fat(%), pH rate, overrun and viscosity rates were 38.17; 0.98; 0.27; 4.79; 21.55; 5.27; 6.43; 2.62; 31.18 %, respectively. First melting time and full melting time were concluded as 23.8 and 76.8 minutes. Melting rate at 30., 40, 50. and 70 min were calculated as 28.85; 33.31; 51; 78.78 %, respectively Average values for mineral substances were found as calcium 1341 mg/kg, phosphor 1056.6 mg/kg, sodium 296.6 mg/kg, potassium 1182 mg/kg, iron 0.003 mg/kg, zinc 5.25 mg/kg and magnesium 167.71 mg/kg, respectively.