Samsun İli Vezirköprü İlçesinde sığır besiciliğine yer veren işletmelerin değişken fiyatlı programlama yöntemi ile planlanması
- Tez No: 76643
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖZÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Cattle fattening, economic analysis, variable price programming, normative supply functions, supply elasticity
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmanın amacı; Samsun İli Vezirköprü ilçesindeki, sığır besiciliği işletmelerinin ekonomik yapılan İte yıllık faaliyet sonuçlarını ortaya koymak, İşletme gelirlerinin artırılabilmesi için yapılacak planlama çalışmalarında kullanılacak girdi-cıktı katsayılarını elde etmek ve buğday İle canlı ağırlık fiyatlarındaki değişikliklerin optimum plan ve işletme geliri üzerine etkilerini göstermektir. Ayrıca, buğday ve canlı ağırlık normatif arz fonksiyonunun yapısının belirlenmesi de amaçlanmıştır. Bu amaçlara ulaşmak İçin kullanılan verilerin büyük bir boluma birincil verilerdir. Bu veriler, araştırma alanında, istatistik yöntemlerle belirlenmiş 2 ayrı gruptaki 84 İşletmeden toplanmıştır. Ekonomik analiz; büyük işletmelerin, küçük İşletmelere oranla daha başarılı olduğunu ve küçük işletmelerin önemli nakit akımı problemleriyle karşı karşıya olduğunu göstermiştir, incelenen işletmelerde, aktif sermayenin %58'inl çiftlik sermayesi, %42'sinl işletme sermayesi oluşturmaktadır. İşletmelerin, kullandığı yabancı sermaye oranı %13'tür. Erkek İşgücü birimi başına ve birim araziye İsabet eden İşletme basan ölçüleri, işletme büyüklüğü İle doğru orantılıdır. Yapılan planlama sonucunda; kuruda yetiştirilen arpa, yulaf, çavdar, ayçiçeği, süpürgelik dan, silajlık mısır ve fiğ yerini buğday, şeker pancarı, mısır ve tütüne bırakmıştır. Sulu koşullarda ise, ayçiçeği ve kenevir üretimine son verilmiş ve yerine buğday, yonca ve fiğ gelmiştir. Böylece, tarımsal gelirde %4.78* tik bir artış gerçekleşmiştir. Değişken fiyatlı programlama sonuçlanna göre buğday fiyatındaki değişikliklerin optimum planlar üzerine, canlı ağırlık fiyatından daha fazla etkide bulunduğu tespit edilmiştir. Buğday ve canlı ağırlık fiyatlarının değişik kombinasyonlannda geçerli olan küçük işletmeler İçin 17, büyük işletmeler için 31 plan üretilmiştir. İnceleme alanında buğdayın elâstik bir arza sahip olduğu; ancak canlı ağırlık arzının ise elâstik olmadığı saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Sığır besiciliği, ekonomik analiz, değişken fiyatlı programlama, normatif arz fonksiyonu, arz elastikiyeti.
Özet (Çeviri)
The objectives of this study were to explore economic structures and annual performances of cattle fattening farms in Vezirköprü district of Samsun, to obtain input-output coefficients to be used in related planning projects and to reveal the effects of changes of wheat and meat prices on optimum plans and farm incomes. Furthermore, determining the nature of normative wheat and meat functions was aimed. The bulk of the data used to reach the objectives is original. Data was collected from 84 farms distributed into 2 separate size groups by means of appropriate statistical techniques. Economic analysis showed that large farms were more successful than others. Moreover, small size farms faced with more serious liquidity problems in comparison to large holdings. In research area, 58 percent of capital was land related and 42 percent was working capital. Percentage of debt used was 13%. From the evidence it seems quite clear that there was a positive correlation not only between the size of farm and output per labour unit but also the size of farm and output per unit of arable land. After planning wheat, sugar beet, maize and tobacco were substituted for barley, oats, rye, sunflower, millet for broom, maize for silage and vetch in dry land. In irrigated land wheat, clover and vetch were substituted for sunflower and hemp. Cattle fattening activity expanded against dairy activity. Hence, agricultural income was increased (% 4.78). According to the results of variable price programming, changes of wheat price was more effective than changes of meat price on optimum production organizations and agricultural income. 17 different plans for small size farms and 31 different plans for large holdings, which are valid under different price combinations of wheat and meat, have been derived by using variable price programming. It has been found out that normative supply function for wheat is price elastic while the normative supply function for meat is price inelastic.