Farklı erime akış indeksine sahip polipropilen esaslı ahşap polimer kompozitlerin özelliklerinin belirlenmesi
Determining the properties of the polypropylene based wood-polymer composites with different melt flow index
- Tez No: 473151
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MENGELOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Odun plastik kompozitler, Polipropilen, Lignoselülozik dolgu maddesi, sentetik temelli mineral dolgu maddesi, Erime akış indeksi, wood plastic composite, lignocellulosic filler material, synthetic based mineral fiber and melt flow index
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 368
Özet
Kompozitler iki ya da daha fazla farklı tip takviye malzemesinin, aynı matris içerisinde birleştirilmesi ile elde edilen malzemelerdir. Kompozit malzeme alanındaki yeni ürünlerden bir tanesi de odun plastik kompozitlerdir (OPK). Lignoselülozik dolgu maddeleri plastik endüstrisinde kullanılan ucuz bir dolgu malzemesidir. Lignoselülozik maddeleri plastik malzemenin içerisinde kullanmak Dünya çapında bir trend haline gelmiştir. Bu çalışmada; yeni bir plastik matrisli karma malzeme üretebilmek için, dolgu malzemesi olarak lignoselülozik dolgu maddeleri ve sentetik temelli mineral lifler kullanılmıştır. Bunun için, odun plastik kompozitler; kızılçam odunu unu, zeytin pirinası unu, sentetik temelli mineral lif, farklı erime akış indeksine sahip polipropilenler, uyum sağlayıcı ajan, vaks, nano ve mikron boyutta titanyum dioksit ve bunların çeşitli oranlardaki karışımları kullanılarak üretimler gerçekleştirilmiştir. Odun plastik kompozitler enjeksiyon ve ekstruder kullanılarak üretilmiştir. Üretilen kompozitlerin; fiziksel, mekanik, yanma özellikleri ile termogravimetrik analiz (TGA), diferansiyel taramalı kalorimetri (DSC) analizleri gibi ısısal özellikleri ve taramalı elektron mikroskobu (SEM) ile morfolojik özellikleri belirlenmiştir. Ülkemizde zeytin pirinası çok miktarda bulunmakta ve genellikle evlerde ısınma malzemesi olarak kullanılmaktadır. Yine ülkemizde yaygın bir şekilde bulunan kızılçam odununun işlenmesi sırasında talaş, odun parçacıkları ve kaplama artıkları ortaya çıkmakta ve bunlar çoğunlukla yakılmaktadır. Zeytin pirinası ve kızılçam odunu atıkları plastik kompozitler de dolgu maddesi olarak kullanılabilir. Böylelikle düşük değeri olan bu atıklar, katma değeri yüksek ürünlere dönüşebilir. Odun plastik kompozitlere olan ilgi, hem akademik hem de endüstri çevrelerinde artmaktadır. Ancak, bu kompozitlerin yapısal uygulamalar için özelliklerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Türkiye'de bu alandaki çalışmalar başlamış ve belli bir ilerleme sağlanmıştır. Bu tez ile sentetik temelli mineral lif ve lignoselülozik dolgu maddelerinin farklı oranlarda plastik matris içerisinde kullanılarak kompozitlerin üretilmesi ve üretilen kompozitlerin özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, kompozit malzemeler üretilmiş, deneyler yapılarak sonuçlar tartışılmıştır. Bu çalışma ışığında elde edilen veriler hem endüstriye hem de akademik çevrelere öncülük edebilir. Bu çalışma ile bundan sonra yapılacak çalışmalar için alt yapı oluşturulmuştur. Bu kompozitlerin üretilmesiyle, ülkemizde yerel ekonomiye katkı sağlanabilecek, atık malzemeler için bir Pazar oluşturulabilecek, üreticilere ek gelir, çalışma hayatına ek istihdam olanakları sağlanabilecek ve ülkemiz orman kaynakları daha etkin kullanılabilecektir.
Özet (Çeviri)
The composites are materials, which are a production of two or more different types of reionforced materials combined in the some matrix. One of the latest goods among composite materials in the wood plastic composites (WPC). Lignocellulosic filling materials are cheap filling materials used in the industry of plastics. The recent trend through the world in the use lignocellulosic substance in the plastic materials. In this study, lignocellulosic filling material and synthetic based mineral fiber were used as filling materials to produce New plastic matrix material. So, the production was performed using wood plastic composites, Turkish red pine flour, olive pirina flour, olive pirinas flour, synthetic based mineral fiber, polypropylenes with variable melting flow index, coupiling agents, wax, titaniundioxide in micron and nano size and the mixture of them in certain amounts. The wood plastic composites were produced through the methods of exturision and injection moulding. The physical, mechanical, burning, thermogravimetric analysis (TGA), differantial scanining calormetry (DSC) and scaning electron microscope (SEM) features of the produced composites were determined. Our country is rich in olive pirina and it widely used for heating for homes. Wood particles, wood pieces, and veneer waste are leftovers of processing, the Turkish red pine tree which is also common in our country and this leftovers are usually burnt down. Olive pirina and Turkish red pine leftovers can be used as natural filling materials in plastic composites. As a result thesse wood waste can turn into highly valuable products. The interst in wood plastic composite and demand for these products in the industry and academia has been increasing lately. Nevertheless, the properties of these composites needs to be enriched for structural aplications. The studies about that has already started in Turkey and they have reached some goals. This thesis aims to produce composites by using synthetic based mineral fiber and lignocellulosic filling materials in variable plastic matrix ant the state the properties of the produced composites. For this aim, the composites were produced, the experiment were performed and the result were discussed. The findins of the study can not only lead acedemia but also to the industry. This study can also be the background of the future studies about this subject. Producing composites will support the local economy, the waste materials will have new market in the industry, the forests will maintain an extra income to the producers and will provide new empoyments fort he people.