Bitlis yöresinde oluşan toprakların kil minerali tiplerinin belirlenmesi
Determining of the clay mineral types of soils formed in the Bitlis region
- Tez No: 473153
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mutki, Kantitatif kil analizi, Smektit, Kaolinit, İllit, Vermikülit
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmada, Bitlis-Mutki ilçesinde farklı ana materyaller üzerinde oluşan toprakların kil minerali tipleri ve bunları oluşum koşulları incelenmiştir. Alınan toprak örneklerinde mineralojik analizler yapılarak, minerallerin dağılımı, kil minerallerinin gerçek bileşen olan topraktaki miktarları analiz edilip, kil minerallerinin kantitatif miktarları X-ışınını difraktogramlarından çarpım faktörleri ile bulunmuştur. Yapılan kantitatif mineralojik analizler sonucunda çalışma alanında smektit, illit, vemikulit ve kaolinit kil minerallerinin mevcut olduğu tespit edilmiştir. Toprakların bazik özellikte olmalarının smektit kil mineralinin baskın olarak oluşmasında etkili olduğu ve ova toprakların genellikle mikaşist ana materyal üzerinde oluşmasının ise illitin yaygın olarak bulunmasına neden olduğu düşünülmektedir. Kantitatif kil analiz sonucu kil fraksiyonunda bulunan kil tiplerinin, gerçek toprak bileşenindeki oranları da hesaplanmış, hesaplama sonucunda kil tiplerinin toprak bileşenindeki düzeylerinin düşük olduğu görülmüştür. Sonuç olarak kil tiplerinin oluşumunda ana materyalin etkisinin ön planda olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, clay mineral types and their formation conditions of soils formed on different parent materials in Bitlis-Mutki region were examined. Mineralogical analyzes were carried out in collected soil samples and the distribution of minerals and quantities of soil clay minerals as real components were determined and the quantitative amounts of clay minerals were found by multiplication factors from X-ray diffractograms. Smectite, illit, vermiculite and kaolinite clay minerals were determined in the research area as a consequence of the quantitative mineralogical analyses which were conducted. It is thought that alkaline character of the soils is efficient on existence of the smectite clay minerals dominantly, and formation of the soils on mica-schist parent material causes the existence of illite commonly in the basin. Ratio of the clay types in real soil components which are found in clay fractions are calculated as a result of quantitative clay analyses and levels of the clay types in soil components were observed low as a result of calculation. Consequently, effect of the parent material on the formation of clay types was deduced in the foreground. Keywords : Mutki, Quantitative clay analyses, Smectite, Kaolinite, Illit, Vermiculite