Design, construction and implementation at an industrial robot
Bir endüstriyel robotun tasarımı, üretimi ve kullanıma hazır hale getirilmesi
  1. Tez No: 47329
  2. Yazar: ÖMER RÜŞTÜ ERGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. S. KEMAL İDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstriyel robotlar, robotik, evrik dinamik analiz, robotlarda tekil konum problemleri, robot kontrolü, Industrial robots, robotics, inverse dynamic analysis, singularity problems in robots, control of robots. IV
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz BİR ENDÜSTRİYEL ROBOTUN TASARIMI, ÜRETİMİ VE KULLANIMA HAZIR HALE GETİRİLMESİ Ergen, Ömer Rüştü Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç.Dr. S. Kemal İder Eylül 1995, 99 sayfa. Bu tezde, bir endüstriyel robotun tasarımı, üretimi ve kullanıma hazır hale getirilmesi gerçekleştirilmiştir. Robot, altı adet döner ekleme ve paralelogram bağlantılı bir yapıya sahiptir. Fırçasız A. C. servo motorlar tahrik elemanları olarak seçilmiştir. Motorları doğru olarak seçmek için çeşitli örnek hareketlere ait evrik dinamik simülasyonları yapılmıştır. Kontrol sistemine pozisyon verileri elde etmek için optik pozisyon okuyucuları kullanılmıştır. İlk dört eksende redüktör olarak harmonic drive'lar kullanılmıştır. Kontrol sistemi ekipmanı Simodrive-630 sürücüsü, bir bilgisayar ve- gerekli transformasyonları yapan çeşitli elektronikdevrelerden oluşmaktadır. Kontrol ünitesinin kullanımı için bir program yazılmıştır. İstenen harekete haricen veri yaratmak için robotun ters hareket denklemlerini kullanan diğer bir program oluşturulmuştur. Ayrıca, robotun hareketi sırasında tekil konumlardan geçmesini sağlayacak bir metod önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN, CONSTRUCTION AND IMPLEMENTATION OF AN INDUSTRIAL ROBOT ERGEN, Ömer Rüştü M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Dr. S. Kemal İder September, 1995., 99 Pages In this thesis study, design, construction and implementation of an industrial robot are made. The robot has six revolute joints and articulated configuration with parallelogram linkage. Brushless A.C. servo motors are chosen as actuators. In order to select electric motors properly, inverse dynamics simulations are made for variuos sample motions of the robot. Optical incremental encoders are used for acquiring the position data to control system. Harmonic drives are used as the reducers of the first four axes. Control system hardware composed of Simodrive- 630 drivier unit, a personal computer and various electronic circuits for necessary transformations. A software is written for implementation of the control unit. iiiAnother software is developed to create off-line data of the desired motion which uses inverse kinematics modeling of the robot. A method is suggested for passing the singular points during the motion.