Computer aided query formulation
Bilgisayar destekli sorgu formülleştirilmesi
  1. Tez No: 47331
  2. Yazar: İSMAİL ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMAİL HAKKI TOROSLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Nesne-Dişki modeli, ilişkisel veri tabanları, otomatik sorgu formülleştirilmesi, veri tabam diyagramları, kavramsal tasarım. IV, Entity-relationship model, relational databases, computer aided query generation, database graphs, conceptual design. in
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz BİLGİSAYAR DESTEKLİ SORGU FORMÜLLEŞTİRİLMESİ Çiçek, İsmail Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd.Doç. Dr. İsmail Hakkı Toroslu Aralık 1995, 123 sayfa. Sorgulama, veritabanı yönetim sistemlerinin temel işlevlerinden birisidir. Bazı sorgular ancak bu konuda uzman olan kişilerin tanımlayabileceği kadar karmaşık olabilmektedir. Bu tezde genel kavramsal tasarım bilgilerini kullanarak sorgulan formülleştiren bir ara birim gerçekleştirildi. Ayrıca genel kavramsal tasarım bilgilerinin sunulabilmesi için de bir liste yönetimli program bu sisteme eklendi. Bu birim kavramsal tasarımın tanımlanabilmesi için bir veri tabam yöneticisi tarafından kullanılmalıdır. Böylece, sıradan kullanıcılar sorgulamalarını kolaylıkla çalıştırabileceklerdir. Veri tabam tasarımcıları ise bir çok sorgu çalıştırma ve sonuçlan kendi mantıksal beklentileriyle karşılaştırma yoluyla tasarımlarını daha çok inceleyebilecek ve doğruluğunu teyid edebileceklerdir. Geliştirilen queryGen adlı sistem aynı zamanda geçişli kapalılık problemini uygulayarak dönüşlü sorgulan da başarılı bir biçimde gerçek leştirebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED QUERY FORMULATION Çiçek, Ismail M.S., Department of Computer Engineering Supervisor: Asst.Prof.Dr. Ismail Hakkı Toroslu December 1995, 123 pages Query processing is one of the basic activities of DBMSs. Some queries might be very complicated which can only be defined by experts. In this thesis, an interface that formulates queries by using high level conceptual design knowledge is implemented. A menu-driven program is provided to supply the system the conceptual design knowledge. This module should be used by a DBA to formulate the conceptual design. In this way, ordinary database users can perform their queries easily. Database designers can examine and verify their design having many queries run and comparing semantics of output with their intentions. The implemented system queryGen is also found to be successful on generating recursive queries by implementing an algorithm for the transitive closure problem.