Success in a boundaryless career: The effects of psychological and physical mobility on subjective career success and the mediating role of psychological, human, and social capital
Sınırsız kariyerde başarı: Psikolojik ve fiziksel hareketliliğin subjektif kariyer başarısı üzerinde etkisi ve psikolojik, beşeri ve sosyal sermayenin ara değişken olarak rolü
- Tez No: 473343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA ÜNLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sınırsız kariyer, psikolojik hareketlilik, fiziksel hareketlilik, kariyer sermayesi, psikolojik sermaye, beşeri sermaye, sosyal sermaye, sübjektif kariyer başarısı, kariyer tatmini, iş-yaşam dengesi, istihdam edilebilirlik, Boundaryless career, psychological mobility, physical mobility, career capital, psychological capital, human capital, social capital, subjective career success, career satisfaction, work-life balance, marketability
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Giderek daha fazla dinamikleşen kariyer ortamıyla birlikte değişen kariyer yapısı, daha bağımsız ve bireyler tarafından yönetilen sınırsız kariyerlerin oluşumuna öncülük etmektedir. Birçok farklı sınırsız kariyer formlarının ortak özelliği bireysel hareketliliktir. Psikolojik ve fiziksel hareketliliğe sahip bireyler, kariyerlerini kendi amaçları doğrultusunda yönetmeye başlamışlardır. Böyle bir ortamda kariyer başarısına bakış da değişime uğramıştır. Objektif kariyer başarısından çok sübjektif kariyer başarısı vurgulanmaya başlamıştır, çünkü böylesine değişken bir ortamda, sadece bireyler kendileri kariyerlerini kendi tanımladıkları standartlar, ihtiyaç ve değerler üzerinden değerlendirebilmektedirler. Kariyer sorumluluğunun bireylere geçmesi ile, bireylerin iş ortamında var olabilmek ve başarıya ulaşabilmek için kariyer sermayelerini geliştirmeleri ihtiyacı doğmuştur. Bu araştırma sınırsız kariyerin hem psikolojik hem fiziksel hareketlilik boyutlarının kariyer tatmini, iş-yaşam dengesi, iç ve dış istihdam edilebilirliği içeren kariyer kazanımlarına olan etkilerini incelemektedir. Psikolojik, beşeri ve sosyal sermayenin bu kazanımlara etkileri de araştırılmaktadır. Araştırma ayrıca kariyer sermayesinin psikolojik ve fiziksel hareketlilik ile kariyer tatmini, iş-yaşam dengesi, iç ve dış istihdam edilebilirlik ilişkisindeki rolünü de incelemektedir. Araştırmada, psikolojik ve fiziksel hareketliliği içeren sınırsız kariyer yöneliminin sübjektif kariyer başarısına kariyer sermayesi üzerinden etkilerini inceleyen bir model oluşturulmuş ve test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
An increasingly dynamic career context has changed the nature of careers and led to the emergence of more autonomous and self-directed boundaryless careers. The common idea in different forms of boundaryless careers is mobility. Psychologically and physically mobile individuals start to manage their own careers in terms of their personal pursuits. In such a career environment, the nature of career success has also changed. The importance of subjective career success has been emphasized more than objective career success because only individuals themselves can meaningfully define and assess their career success with reference to their own self-defined standards, needs, and values in such an unstable environment. With the transmission of career responsibility to the individuals, the need to develop career capital emerges in order to survive and become successful. This study examines the influence of the two dimensions of boundaryless careers, namely psychological mobility and physical mobility on career-related outcomes including career satisfaction, work-life balance, internal marketability and external marketability. The influence of psychological, human, and social capital on these career-related outcomes are also examined. Further, this study also examines how career capital mediates the relationship between psychological and physical mobility and career satisfaction, work-life balance, internal marketability and external marketability. A model in which boundaryless career orientation, including psychological and physical mobility, affects subjective career success and the mediation effect of psychological, human, and social capital based on the theoretical frameworks of career enactment and competency-based perspectives, is developed and tested.