Kuşak farklılıklarının seçme ve yerleştirme sürecine etkisi ve yetkinlik bazlı mülakatlar
The effect of generational gaps on selection and placement process and competency-based i̇nterviews
- Tez No: 473354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU KIZILDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Generation Concept, X Generation, Y Generation, Competence, Competence Based Interview
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Toplumların zaman içerisinde yaşamış oldukları sosyal, ekonomik ve siyasi olaylar sonucunda kültür, değer yargıları, tutum ve davranışlar değişime uğramaktadır. Yaşanan bu değişim farklı zaman diliminde doğan kuşakların eğilimleri, karakteristik özellikleri ve davranışlarında da farklılık yaratmaktadır. İş yaşamında bu kuşak farklılıklarının, işletmelerin istenilen hedeflere ulaşması için iyi yönetilmesi gerekmektedir. Kuşak farklılıkların iyi yönetilmesinde kişilerin sahip olduğu farklı yetkinliklerin belirlenmesi ve uygun pozisyonlara yerleştirilmesi önemlidir. Bu doğrultuda yetkinlik bazlı mülakatlar uygun seçme ve yerleştirme yapılması için kullanılan en önemli araçlardan birisidir. İş yaşamında farklı kuşakların bir arada çalışmak zorunda olması, yetkinlik bazlı mülakatların önemini giderek artırmaktadır. Ancak yetkinlik bazlı mülakatlarda farklı kuşaklardaki adayların beklenti ve davranışlarında farklılıklar gösterdiği görülmektedir. Yetkinlik bazlı mülakatların bu farklılıkları dikkate alarak şekillendirilmesi, mülakatların etkinliğini artırarak ilgili pozisyon için uygun aday seçimini kolaylaştıracaktır. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı; kuşak farklılıklarının seçme ve yerleştirme sürecinde, yetkinlik bazlı mülakatların şekillendirilmesine olan etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada ilgili literatür dikkate alınmış ve kuşak farklılıklarının yetkinlik bazlı mülakatlara olan etkisi, Bursa'da insan kaynakları alanında seçme ve yerleştirme danışmanlığı hizmeti sunan şirketlerde yetkinlik bazlı mülakatlardan sorumlu olan insan kaynakları profesyonelleri ile yapılan birebir görüşmelerle ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
As a result of the social, economic and political events that communities have experienced over time, culture, values, attitudes and behaviors are changing. This change is also making a difference in the tendencies, characteristics and behaviors of generations born in different time periods. In business life, these generational differences need to be managed well in order for businesses to achieve the desired goals. In managing the generational differences well, it is important to detect the people's different competencies and place these individuals according to the appropriate positions. From this point of view, competency-based interviews are one of the most important tools to make appropriate selections and placements. The fact that different generations have to work together in business life is increasing the importance of competency based interviews. However, competency-based interviews show differences in the expectations and behaviors of the candidates in different generations. The shaping of competency-based interviews taking these differences into account will facilitate the selection of the appropriate candidate for the position concerned by increasing the effectiveness of the interviews. In this sense, the main purpose of the study is to determine the effect of generation differences on the selection and placement process of shaping competence-based interviews. In the study, the related literature was taken into account and the effects of generation differences on competence based interviews were presented in interviews with human resources professionals who are responsible for competence based interviews in companies offering selection and placement consultancy services in the field of human resources in Bursa.