Burnout in clinical psychologists in relation to self-regulatory modes and passion
Klinik psikologlarda tükenmişlik ile düzenleyici modlar arasındaki ilişkide tutkunun aracı rolü
  1. Tez No: 473416
  2. Yazar: GÖKÇE ÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK DOĞRUYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: tükenmişlik, lokomosyon, değerlendirme, uyumlu tutku, takıntılı tutku, burnout, locomotion, assessment, harmonious passion, obsessive passion
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Klinik psikologlarda tükenmişlik hem klinik psikologları hem de danışanları koruma anlamında araştırılması gereken önemli bir kavramdır. Tükenmişlik kavramı literatürde çeşitli kavramlarla ilişkili olarak çalışılmış olsa da, tükenmişlik ve öz düzenleme modları arasındaki ilişkiye dair sınırlı sayıda araştırma bulunmaktadır. Atash, Pierro, Shah, ve Spiegel (2000) tarafından geliştirilen Düzenleyici Mod Kuramı insan davranışının oluşumunun ve yönleniminin iki ayrı öz düzenleme modu (Lokomosyon ve Değerlendirme) ile ilişkili olduğunu öne sürmektedir. Ayrıca öz düzenleme modları ile tutku türlerinin (Uyumlu Tutku ve Takıntılı Tutku) birbirleri ile yakından ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar da bulunmaktadır (Vallerand, 2003). Dolayısıyla, bu çalışmanın amacı tutkunun, tükenmişlik ve öz düzenleme modları arasındaki ilişkideki aracı rolünü araştırmaktır. Çalışmaya Türkiye'nin çeşitli şehirlerinden, yaşları 23 ile 55 arasında değişen (Ort = 30.88, SS = 6.62) 144 klinik psikolog katılmıştır. Çalışmada Uyumlu Tutkunun, Lokomosyon ile Duygusal Tükenme arasındaki ilişkide ve Lokomosyon ile Duyarsızlaşma arasındaki ilişkide tam aracı rolünü, Lokomosyon ile Kişisel Başarı arasındaki ilişkide kısmi aracı rolünü oynadığı ortaya konmuştur. Çalışmanın bir diğer sonucu olarak, Takıntılı Tutkunun, Lokomosyon ve Duygusal Tükenme arasındaki ilişkide kısmi aracı rolü olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Burnout in clinical psychologists is an important concept to investigate in order to protect both clinical psychologists and their clients. Although burnout is related to several concepts, research on the relationship between burnout and self-regulatory modes is scarce. Regulatory Mode Theory developed by Atash, Pierro, Shah, and Spiegel (2000) explains that the occurrence and guidance of human behavior is related to two distinct self-regulatory modes of the individual: Locomotion and Assessment. Moreover, it was suggested that there is a close link between self-regulatory modes and types of passion, namely Harmonious Passion and Obsessive Passion (Vallerand, 2003). Therefore, the purpose of the present study is to investigate the mediating role of passion on the relationship between burnout and self-regulatory modes with a sample of 144 clinical psychologists aged between 23 and 55 (M = 30.88, SD = 6.62) from all around Turkey. The results of the study revealed that Harmonious Passion fully mediates the relationship between Locomotion and Emotional Exhaustion, and Locomotion and Depersonalization, and partially mediates the relationship between Locomotion and Personal Accomplishment. It was also found that Obsessive Passion partially mediates the relationship between Locomotion and Emotional Exhaustion.