An algorithm to generate alternative train schedules on single trace railroads
Tek hatlı demiryollarında alternatif tren tarifeleri üreten bir algoritma
  1. Tez No: 47342
  2. Yazar: HİKMET BAYIRTEPE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEMİR AKYILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Demiryolu ulaşımı, Tek hatlı demiryolu, İki yönlü trafik, Karşılaşma ve geçiş gecikmeleri, Trenlerin tarifelendirilmesi, Trenlerin yeniden tarifelendirilmesi, Railroad transportation, Single track railroad (line), Two-way traffic, Interference delay, Scheduling of trains, Re-scheduling of trains
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
öz TEK HATLI DEMİRYOLLARINDA ALTERNATİF TREN TARİFELERİ ÜRETEN BİR ALGORİTMA Bayırtepe, Hikmet Doktora, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.özdemir Akyılmaz Eylül, 1995, 123 pages Demiryolları, yolcu ve yük taşımacılığında önemli bir ulaşım türüdür. Demiryolu ağının büyük kısmı, geçiş istasyonlu, tek hatlı demiryolu şeklindedir. Bu sebeple, bu çalışma tek hatlı demiryollarının irdelenmesine yönlendirilmiştir. Gecikmeler, tek hatlı demiryolları işletme planlamasının en önemli faktörlerinden biridir. Trenlerin karşılaşma veya geçiş sebepli beklemeleri tren hareket saati, seyir süresi ve diğer tren hareketlerinin gözlenmesi ile planlanabilir. Bu beklemelerdeki herhangi bir azalma hem arza hem de talebe çok faydalar yaratacaktır. Bu, sistem kaynaklarının en etkili biçimde kullanımını sağladığı kadar hizmet seviyesini de artıracaktır. İster analitik yaklaşım olsun ister eniyileme veya uyarlama yöntemi olsun geliştirilen tüm modeller ağ veya hat modelleridir. Hat modelleri, hat boyunca tren hareketlerinin ve dispeç (gönderme) işlemlerinin analizini yapmaamaçlıdır. Demiryolu hat işletimlerinin analizi için bir çok model geliştirildiği halde, bu modeller; demiryolu işletimcilerinin tren öncelikleri, bekleme zamanları, hareket saatindeki sapmalar ve yeniden tarifelendirme gibi ihtiyaçlarını karşılamada yetersizdir. Bu tezde, yukarıda bahsedilen ihtiyaçları ve işletim politikalarını içeren bir eniyileme formülasyonu sunulmaktadır. Bu formülasyonun standart eniyileme yöntemleri ile çözülememesi nedeniyle, bir çözüm algoritması önerilmiştir. Bu algoritma trenler için tarife seçenekleri, toplam bekleme süreleri ile toplam hareket saatinden sapma, geçiş istasyonları sayısı ile tren sayısı ve izin verilen maksimum sapma ile alternatif tarife ilişkilerini sunar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ALGORITHM TO GENERATE ALTERNATIVE TRAIN SCHEDULES ON SINGLE TRACK RAILROADS Bayırtepe, Hikmet Ph.D., Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr.özdemir Akyilmaz September, 1995, 123 pages Railroads constitute an important mode of transportation for both freight and passengers. A great deal of the existing rail networks are in the form of single track with passing sidings. For this reason, this study is directed to deal with the single track railroads. Delays are one of the most important factors of the operation planning on the single track railroads. Delays due to meets and passes of trains over rail- lines can be planned by considering train departures, running time and the other train movements. Any decrease in interference delays could create more benefits to both supply and demand. This leads to an increase in the level of service as well as allows more efficient usage of the system components. mAll of the models developed whether the specific one is an analytical or an optimization or a simulation approach, can be broadly classified as network and line models. Line models are aimed to analyze train movements and dispatching activities over the track sections. Although many models have been developed for the analysis of rail line operations, these models are deficient in meeting requirements of railroad managers as to considering the priority of trains, waiting time, deviations from the scheduled departures and rescheduling trains. In this thesis, an optimization formulation is developed which in fact, includes the managerial policies and requirements presented above. Due to difficulty in solving this formulation with standard optimization techniques, a solution algorithm has been proposed. The algorithm offers alternative schedules for trains and provide trade-off information between the total waiting time and the total deviation from the scheduled departure time, and between the number of sidings and the number of trains.